Karácsonyi programok a gyerekkel

Gyermekkorban még fontos a mese, a csoda, a varázslat (sőt, talán semmi sem olyan fontos, mint ezek). A karácsony pedig egyike a legszebb alkalmaknak, amikor a kicsi mindezt átélheti, ezért a közös ünnepi készülődést semmi sem pótolhatja. Olyan élmények ezek, amelyek idővel szokássá válnak, és elkísérik a gyermeket hosszú-hosszú időn át; akár még felnőtt korában is vele maradnak.  Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány olyan programot, amivel igazán ünnepi hangulatot teremthettek a kicsi – és persze saját magatok számára.

Mézeskalács-sütés

 

Szabályok és határok nélkül. Nem baj, ha méztől ragad a konyhapult, a padló. Nem baj, ha porcukros lesz a pulcsi, ahogy az sem, ha kicsit több fogy a mézeskalácsból vacsora előtt, mint kellene. Az sem baj, ha nem szabályos a csillag, vagy picit odakozmál az első adag. A lényeg, hogy sokat nevessetek együtt, érezzétek jól magatokat, és legyetek nagyon büszkék a közös mézeskalácsra!

Zenehallgatás

 

Csodálatos karácsonyi dalok, válogatások vannak fent a Youtube-on vagy a Spotify-on. Tegyétek be háttérzenének akár mézeskalács-sütéshez, akár a lakás díszítéséhez, akár az esti pancsoláshoz. Közben mesélhetsz a gyermeknek a szeretet ünnepéről, a családi szokásokról, vag egyszerűen csak nézhetitek a szállingózó hópelyheket az ablakból.

Hógolyózás, hóemberépítés, szánkózás

 

… és ha már eleget lestétek a hópelyheket, akkor nyomás ki a szabadba játszani! Építsetek iglut, gyúrjatok kerekded hógolyókat, építsetek közösen répaorrú hóembert, hemperegjetek a hóban, töltsétek fel a madáretetőt…!

Karácsonyi mesék

 

Megvan még a könyv, amiből neked olvastak a szüleid? Szuper, akkor kapd le a polcról, és kezdődhet az esti karácsonyi meseolvasás. Szigorúan olvasás, a gyereket a képernyő elé letenni nem ér, az ugyanis nem közös program, de még csak nem is program…

Városnézés

 

Most nem is akkora baj, hogy korán sötétedik, hiszen korán felgyúlnak a karácsonyi fények, és a nyakunkba vehetjük a várost, hogy megcsodáljuk a pompás kivilágítást. Sétáljatok egy nagyot lassan, ráérősen, gyönyörködjetek a fényekben, hallgassátok a csendet vagy beszélgessetek. Csak semmi sietség!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!