A nagyszülők szerepe

Több oldalon is találkozunk azzal a megállapítással, hogy a gyermek nagyszülőkkel való kapcsolata a második legerősebb kötelék az életében (a szüleivel való kapcsolata után). Igen, ez ideális esetben valóban így van, azonban számos családban alakul ez másként. 

Megesik, hogy anya, apa kapcsolata nem felhőtlen a saját szüleivel, és ezt vetítik a gyermekre, ahogyan az sem ritka, hogy a nagymama, nagypapa zárkózik el a klasszikus szerepektől, és nem mélyíti el a kapcsolatát az unokával. Az sem ritka, hogy egy oldalági rokon (nagynéni, nagybácsi vagy a keresztszülők), esetleg a szülők legjobb barátai lépnek elő „második legerősebb kötelékké” a kicsi számára.

A gyereknek többféle szeretet és kapcsolódás kell

 

Minél több felnőtt veszi körbe, és minél több minőségét ismeri meg a felé áradó szeretetnek, annál szociálisabb, annál nyitottabb lesz. Anya és apa a legszilárdabb bázis a gyermek számára, ez tény. A nagyszülőkkel már teljesen más féle viszony alakul ki. A gondoskodó, mindenre kapható nagymama, akinek mindig van kedve és ideje a játékra, a halk szavú de szeretetteljes nagypapa, aki naphosszat barkácsol a fészerben, de szívesen megtanít bármire – ezek mind más, új típusú kapcsolódásokat hoznak a gyermek életébe.

A vagány nagybácsi, aki annak ellenére is elvisz fagyizni, hogy vacsora előtt anya megtiltotta. A nagynéni, akivel könnyebb barátságokról, első szerelmekről beszélgetni, mint anyával… Szülőként ne akarjuk magunkénak az összes szerepet, ne akarjunk mindenkit egy személyben megtestesíteni, hadd nyitogasson a kicsi a világra, hadd gyűjtsön be saját kapcsolatokat, hadd alakítson ki saját barátságokat a többi felnőttel is.

Mi van, ha a rendszer sérül?

 

Mi van akkor, ha a nagyi nem élvezi a játékot az unokával, ha nem olyan odaadó, amilyennek lennie kéne? Sajnos bőven akad példa erre is. Ebben az esetben megpróbálhatunk vele beszélni erről, elmondhatjuk, hogy milyen fontos lenne számunkra (és a gyermek számára), hogy ő is jelen legyen az életében. de ha teljes ellenállásba ütközünk, akkor inkább ne erőltessük, mert van, hogy ezek a dolgok nem épp jól sülnek el.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!