Ha a szülők nevelési stílusa eltér…

Sokszor csak a gyermek születése után derül ki, hogy az édesanya és az édesapa teljesen más nevelési stílusban hisz. Ez a különbség persze sok mindenből fakadhat. Alapból más a férfiak és a nők beállítottsága (ahogyan más is a szerepük a gyermek életében), más hormonok dolgoznak bennük a kicsi születését követően – és azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy különböző mintákat hoznak otthonról. De mit tehetünk, ha a párunk homlokegyeneset más eszközökkel képzeli a gyereknevelést?

Apa a laza, anya a gondoskodó

Ez a felállás általánosnak mondható, mégsem igaz minden családra. Többnyire valóban apa az, aki a levegőbe dobálja a gyerkőcöt, miközben anya szívbajt kap; apa lehajol a leejtett kiflicsücsökért (nem törődve a kórokozókkal), anya pedig többször egymás után kifőzi a cumit, mielőtt odaadja a gyerkőcnek. És ez nem is gond.

Ezek pontosan azok az elvek, amire egy jól működő családban szükség van. A gyermeknek ugyanúgy kell apa lazasága, ahogyan anya gondoskodása, féltése. Ugyanúgy szüksége van rá, hogy a levegőbe repülje megtapasztalja az apa karja nyújtotta biztonságot és az apával közös nagy nevetéseket, mint amennyire kell neki anya megnyugtató ölelése. Hiszen így jön létre az egyensúly, így egyenlítődnek ki a szerepek, így valósul meg a harmonikus család.

Amiben pedig nem tudtok egyetérteni

Arról beszélgessetek! Osszátok meg egymással a véleményeteket, a tapasztalataitokat, olvassatok közösen ebben a témában. Nem meggyőzni és megtörni kell a másikat, pusztán az a cél, hogy közelítsétek az álláspontokat, és veszekedés helyett konszenzusra jussatok. Arra figyeljetek, hogy ha nézeteltérés van, akkor azt ne a gyerek előtt vitassátok meg. Nem ér a kicsi füle hallatása „beszólni” a partnerednek, ha szerinted valamit rosszul csinál. Ha pedig végképp nem találjátok egy-egy kérdésben a közös nevezőt, akkor bátran tegyétek fel a kérdéseiteket egy független szakembernek. Senki sem úgy jön erre a világra, hogy a vérében van a gyereknevelés. Nem ciki hibázni, nem ciki elakadni és tanácsot kérni!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!