Tiktokozó tinédzserek

Furcsa ez a szó: tiktokozás. Mit jelent, mit csinál az, aki tiktokozik? Hogyan lett ebből egy ige, és milyen tevékenységre utalhat? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, akkor bizonyára nem a Z generációhoz tartozol, vagyis nem 1995 után születtél. Azonban, ha Z generációs a gyermeked, akkor azt javasoljuk, hogy olvass tovább, mert a Tiktokkal bizony nem árt képben lenned.

Mi az a Tiktok?

Egy közösségi oldal, amelyen rövid videókat osztanak meg egymással a fiatalok és a különféle véleményvezérek. Ezeknek a videóknak a fő célja a szórakoztatás mellett leginkább a reklám, a Z generációs fiatalok pedig nagykanállal eszik mindezt. Persze az ilyen jellegű videók mellett nagyon gyakorlatias, praktikus tanácsokat tartalmazó, vagy ismeretterjesztő vagy hírértékű felvételekkel is találkozhatunk, de összességében nem ezek vannak többségben. Nyilván mondanunk sem kell, hogy véleményvezér (idegen szóval: influenszer), illetve tartalomgyártó gyakorlatilag bárkiből válhat, aki kedvet érez a videógyártáshoz, és van benne elég kreativitás ahhoz, hogy valamilyen módon lekösse a közönséget (azaz, követőket gyűjtsön).

Ami pedig a fogyasztási szokásokat illeti…

Egy kutatásból, melyet 1914 fős mintán végeztek, kiderült, hogy a tiktokozó Z generáció tagjai átlagosan 2 órát töltenek ilyen videók nézegetésével, a legtöbb Tiktokfüggő pedig a 13-15 éves korosztályból kerül ki (amikor a legsebezhetőbbek a tinédzserek).

A megkérdezettek 85%-a vélekedik úgy, hogy bárkiből válhat influenszer, 50% önmagát is képesnek tartja erre. A Tiktok-fogyasztó fiatalok többsége (71%-uk) barátokkal közösen szokott videókat nézni (az nem derül ki a felmérés adataiból, hogy személyesen vagy online kapcsolatban állnak ilyenkor, pedig az is érdekes lenne). A fiatalok egyharmada vallja továbbá, hogy konkrétan egyetlen napot sem bírna ki a Tiktok nélkül…

A Tiktok nem újdonság

Valójában évek óta velünk van, és egyre sebesebben ível felfelé a népszerűsége; maga mögé utasítva a Youtube-ot és az Instagramot is (a Facebook már régen elvesztette a helyét a dobogón). Tehát, akinek eddig esetleg ez kimaradt, az célszerű, ha felveszi a fonalat, pláne, ha egy Tiktokozó tinédzserrel él egy háztartásban.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!