Vekerdy Tamás emlékére

Már több mint két éve hunyt el az egyik legbölcsebb, legkedvesebb és legfantasztikusabb magyar gyermekpszichológus, Vekerdy Tamás. Az ő nevéhez nem csupán publicisztikák, hanem igazán sodró, őszinte, személyes hangvételű és nagyon tanulságos előadások, hiánypótló könyvek is köthetőek, melyeken keresztül varázslatos gondolataival gazdagította a szülői társadalmat. Ezek közül válogattunk most néhányat nektek.

Legyetek cinkostársak, tartsatok össze! Fontos a következetesség, azonban legalább ennyire fontos, hogy a gyermek mindig érezhesse, hogy ott vagy mellette és számíthat rád.

„A szülő a gyermek cinkosa kell legyen a szigorú tanítóval, tanárral szemben. A gyereknek tudnia kell, hogy következménye van annak, ha otthon nem végzi el a házi feladatát, nem pakolja be a másnapra szükséges tankönyveket. De azt is tudnia kell, hogy a szülő kiáll mellette, ha hétvégére 47 matekfeladatot adtak fel háziként.”

Mindig légy őszinte a gyermekedhez, hiszen úgysem tudsz előle semmit eltitkolni. A kicsiknek nagyon különleges receptoraik vannak a szüleikre, amit sosem kapcsolnak ám ki.

„Ha azt gondoljuk, a titkolózással vagy a hazudozással valamitől is megkímélhetjük a gyerekünket: tévedünk. A velünk élő gyerek mindazt »tudja«, amit mi tudunk, ha nem is fogalmilag, de érzésben, feszültségben, sőt: képzetáramlásban!”

Engedd kibontakozni a csemetéd, és higgy benne! Nem vagyunk egyformák, így nem is reagálhatunk azonosan a különféle helyzetekre, impulzusokra és kihívásokra. Ismerd meg a gyermeked, és ismerd el a képességeit, készségeit.

„A szuperérzékeny gyerekek rendkívül értelmes, kreatív személyiségek – részben éppen abból fakadóan, hogy olyan idegrendszerrel születnek, amely arra indítja őket, hogy egy adott szituációban minden apró részletet megfigyeljenek, és ezt az információhalmazt alaposan feldolgozzák, mielőtt cselekszenek.”

Akkor tudod anyaként a legtöbbet adni, ha te magad is jól érzed magad! Gondoskodj a saját testi-lelki egyensúlyod megtartásáról, szánj időt magadra, töltődj fel. Ez nem önzés, hanem a teljes értékű anyaságod alapja.

„Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.”

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!