6 tipp, hogy jól aludjon a gyermek

Az elalvás bizony sok gyermeknek okoz problémát, pedig a pihenés az egészségmegőrzés és a fejlődés egyik legfontosabb alappillére. Ebben a bejegyzésünkben 6 tippet gyűjtöttünk össze neked, amelyekkel megkönnyítheted a csemetéd számára az elalvást.

Pihentető környezet

 

Válasszatok az évszaknak megfelelő vastagságú takarót. A túl meleg takaró sajnos legalább annyira rossz választás, mint a túl vékony, hiszen akár izzad, akár fázik a kicsi, az biztosan negatívan befolyásolja az alvásminőségét. Hasonlóan ügyelj a párna méretére, formájára, a szoba fényeire és a hőmérsékletre is.

Biztonságérzet

 

Ha elalszunk, azzal elengedjük a kontrollt, tudomásul vesszük, hogy egy ideig nincs ráhatásunk a világ eseményeire. Éppen ezért a jó alváshoz elengedhetetlen a biztonságérzet. Fontos tehát, hogy lefekvéskor valamilyen formában (ez lehet néhány kedves szó, puszi, ölelés, stb.) tudasd a gyermekeddel, hogy szereted és álmában is vigyázol rá.

Utolsó étkezés

 

Korgó gyomorral pont olyan nehéz elaludni, mint amikor az embernek tele van a hasa. Ügyelj rá, hogy a vacsora ne közvetlenül a lefekvés előtt legyen, de ne is annyira korán, hogy utána még a gyermek megéhezzen. Illetve, este már lehetőleg csak valami könnyű ételt fogyasszatok.

Iktasd ki az elektronikát

 

Az elektronikus eszközökből kiáramló kékfény stimulálja, ingerli az agyat, ezzel nehezítve az elalvást. Tehát semmilyen szempontból sem ajánlott TV mellett, vagy telefont nézve, nyomkodva várni az álommanót.

Legyen egy esti rutinotok

 

Nem kell túl összetett dolgokra gondolni, pusztán arra figyeljetek oda, hogy minden nap nagyjából azonos időpontban vacsorázzatok, és ezt ugyanabban a sorrendben kövesse a fürdés, a fogmosás és a lefekvés.

Esti mese

 

„A látott mese nem mese, csak a hallott mese mese.” Ismerősek ezek a szavak? Bizony, ezt Vekerdy Tanár úr fogalmazta meg így. Azt jelenti, hogy az esti meseolvasást nem pótolja sem a TV, sem a Youtube. Próbáld meg úgy alakítani az estéidet, hogy minden nap legyen 15-20 perced rá, hogy mesét olvass a kicsinek!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!