Következetesség VS. Szigor

Miért akkora érték a következetesség? Miért halljuk, olvassuk mindenhol azt, hogy a szülőnek igenis következetesnek kell lennie? Mi történik, ha nem vagyunk azok? Egyáltalán mit jelent pontosan az, ha valaki következetes? A következetesség ugyanaz, mint a szigor? Ezeket a kérdéseket járjuk körül e heti bejegyzésünkben.

Szülőként a legtöbben az otthonról hozott mintákat követjük. Tehát, ha a mi édesanyánk, édesapánk annak idején szigorú volt velünk, akkor szülőként is ezt a fegyelmet igyekszünk otthon megteremteni. Ez alól kivétel persze, ha tudatosan döntünk amellett, hogy ezen valamilyen okból szeretnénk változtatni.

A következetesség nem egyenlő a vasszigorral

 

A következetesség a saját határozottságunkban, meggyőződéseinkben, önbizalmunkban, magabiztosságunkban és értékrendünkben gyökerezik; ezekből fakad. A bizonytalan szülő sosem tud igazán következetesen viselkedni, aminek azonban hosszú távon a gyermek látja kárát. Pedig a kicsi személyiségfejlődésének szempontjából a következetesség nagyon fontos. A szülők határozottsága ugyanis amellett, hogy kijelöli a határokat, biztonságérzetet, kapaszkodót is ad.

Következetesnek lenni azonban nem azt jelenti, hogy módszeresen megtiltunk dolgokat, parancsolgatunk a gyermeknek, dogmákat, (sokszor értelmetlen) szabályokat hozunk létre, melyek betartásához tíz körömmel ragaszkodunk. A következetesség arra utal, hogy amit mondtunk a gyermeknek (vagy amiben azelőtt megegyeztünk vele), ahhoz mindannyian (ő is és mi is) tartjuk magunkat.

Képzeld el az alábbi esetet!

 

Játszótérre induláskor megbeszéljük a kicsivel, hogy este 7 órakor elindulunk haza, ő viszont annyira belefeledkezik a játékba, hogy esze ágába sincs 7-kor lejönni a mászókáról. Te eleinte kérleled, majd egyre türelmetlenebbé válsz, esetleg a hangodat is felemeled, mire ő hisztizni kezd. Erre te inkább visszavonulót fújsz, és kiegyezel plusz 10 percben, csak csend legyen végre, és ne kelljen elviselned a többi szülő rosszalló pillantását. Nos, ez a legrosszabb, amit tehetsz, hiszen nem csak, hogy nem voltál következetes, de a hisztinek engedve arra kondicionálod a csemetédet, hogy ez a viselkedés hozzásegíti a céljai eléréséhez. Tehát, ha ezek után mondjuk a bevásárlóközpontban fog csokiért hisztizni, akkor tudnod kell, hogy magadnak köszönheted.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!