Kötelező ölelés & puszi

Megérkeztek a nagyszülőkhöz, édesanyád mosolyogva ajtót nyit, lehajol, hogy megölelje és megpuszilja az unokáját, a gyermek viszont elhúzza magát, netán még hangot is ad annak, hogy ő ezt nem szeretné. Ezt persze a nagyi a szívére veszi, megsértődik, rosszalló pillantást vet rá. Te pedig, hogy mentsd a helyzetet, próbálsz kikönyörögni a gyerkőcből egy puszit, vagy ráparancsolsz, hogy ölelje meg a nagyit… Ismerős a helyzet? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk neked néhány tanácsot, hogy hogyan kezelheted jól a fenti helyzetet.

Ne kényszerítsd ki a gyermekből az ölelést és a puszit

Gyermek- és felnőttkorban is vannak, akik szeretnek puszit adni másoknak, és vannak, akik számára ez kellemetlen, kényelmetlen. És ezzel nincs is semmi gond, sőt, ezt tiszteletben kell tartani, akár gyermekről, akár felnőttről van szó.

Egyszerűen nincs jogunk puszilkodásra kényszeríteni azt, aki ezt nem szereti, mindenkinek joga van eldönteni, hogy kit szeretne megölelni, és ki az, akit nem. Tehát, ha a gyermeked nem szeretné megpuszilni a nagymamát (vagy bárki mást), akkor semmi esetben sem szabad ráparancsolni.

De ez olyan kellemetlen!

Nem, egyáltalán nem az. Ha az a személy, aki nem kapott puszit, ölelést, megsértődik, az az ő dolga (akkor is, ha ezek éppen a saját szüleid). Inkább velük beszélgess el erről, add a tudtukra, hogy a gyermek ebből nem kér, és ez az ő döntése, amit mindnyájatoknak tiszteletben kell tartania.

Az egyetlen, amit tehetsz, hogy ha (szeretnéd!), akkor te öleled meg a nagymamát, nagypapát (őszintén, mosolyogva- ha ez szívből jön), így a kicsi azt fogja látni, hogy ez nektek örömforrás. Így talán később megváltoztatja a véleményét, és boldogan követi a példátokat.

A szeretet kifejezése minden családban kicsit más. Nem mindenhol ölelkeznek, puszilkodnak, a férfiak sem minden esetben fognak kezet egymással. Van, ahol egy-egy kedves mosoly vagy integetés bőven elegendő. Azonban ez nem csupán családonként, hanem személyenként is változhat. Engedd meg a gyermeknek (már egészen kicsi korban), hogy ő húzza meg a személyes terének határait, és ő határozza meg, hogy kit mennyire enged közel magához.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!