Gyermek és házimunka

Szülőként érdemes már egészen kicsi kortól bevonnunk a gyermeket a házimunkába. Persze ez mindig olyan feladatokat kell jelentsen, amit korából fakadóan sikerrel el tud végezni. Azonban, ha így teszünk, annak rövid- és hosszútávon egyaránt meglesz az eredménye. Ebből a bejegyzésünkből megtudod, hogy miért fontos, hogy a gyermek részt vállaljon a házimunkából.

Gyermek és házimunka

Ha segít neked otthon, azzal egyrészt minőségi időt töltötök együtt, másrészt látni fogja, hogy a családi ebédben, a tiszta ruhában, a rendezett élettér megteremtésében mennyi munka van. Emellett fontosnak, hasznosnak érzi majd magát, meg fogja tapasztalni, hogy milyen remek érzés, hogy ő maga is hozzátett, hozzájárult mindehhez. Ez pedig a személyiségfejlődés fontos része. Hiszen a befektetett munka megtérül, így eredményesnek érzi majd magát. A házimunka önállóságra és felelősségvállalásra tanítja.

Azonban csak akkor, ha ebben szülőként te magad is partner vagy. Fontos, hogy mindig a gyermek korának megfelelő, veszélytelen feladatot bízz rá, és minden esetben ismerd el, dicsérd meg, köszönd me a segítségét. Ha valami nem sikerül elsőre, ne szidd le, hagyd, hogy újra megpróbálja, bátorítsd, támogasd!

Ne legyenek illúzióid, eleinte lesznek járulékos veszteségek. Néhány bögre biztosan eltörik majd, esetleg piros zokni kerül a fehér ruhák közé a mosógépbe. De valójában eleinte nem is az a lényeg, hogy neked hathatós segítséged legyen. Később persze már nyugodtan rá bízhatsz komolyabb feladatokat, amivel felszabadíthatsz egy kis énidőt, de hosszú az út odáig…

Ügyelj rá, hogy az együtt végzett munka mindig derűsen, jókedvűen teljen! Ha ugyanis a gyermek azt látja rajtad, hogy számodra nyűg a vasalás vagy a mosogatás, akkor valószínűleg neki sem lesz kedve hozzá. Arra is érdemes figyelned, hogy mindig más és más feladatot bízz rá, hogy izgalmas, színes legyen a „munka”, lehetőség szerint ne unalmas, egyhangú vagy monoton. Ha valamihez nincs kedve, vagy nagyon nem áll rá a keze, akkor nem érdemes erőltetned. A lényeg, hogy mindketten jól szórakozzatok.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!