Pihenés szülőként

Itt a hétfő, te pedig fáradtabb vagy, mint pénteken? Ki érti, hiszen, egész hétvégén otthon voltál és pihentél, éppen csak takarították kicsit, bevásároltál, összedobtál egy nyolcfogásos ebédet, délutánonként pedig társasjátékoztál a gyermekeddel, esetleg lefekvés előtt megválaszoltál pár e-mailt. Ja, hogy valójában egyetlen percet sem pihentél; egyetlen percet sem fordítottál magadra? Akkor miért is várnád, hogy kipihent és energikus légy?

Tisztázzunk valamit. Az otthoni munka is munka, csak más, mint a munkahelyi. Otthon ugyanúgy elvárásoknak kell megfelelnünk, csak más típusúaknak. De igenis elvárás, hogy tiszta és rendezett legyen a lakás, hogy legyen meleg étel az asztalon, és hogy este mesét olvassunk a csemetének. Sokszor nem is kívülről jövő (tehát nem más elvárása), hanem a saját, belső elvárásunk magunk felé.

Viszont ezzel teljesen kizsigereljük magunkat. Összedőlne a világ, ha szökőévente egyszer gyorsétteremben enne a család, amivel te hosszú órákat spórolnál magadnak a konyhában? Összedőlne a világ, ha nem szombat este válaszolnád meg a bejövő leveleket, hanem megvárnád vele a hétfőt (anélkül, hogy egész hétvégén gombóc lenne a torkodban)? Nem, nem dőlne össze. Azonban te egyszer végre tényleg kipihennéd magad.

Az énidő igenis fontos

Ha nem fordítasz időt magadra, akkor a mindennapok hosszú távon felőrölnek, ezt hívják burn out szindrómának, ami bizony akár évekig is eltart, és szörnyen nehéz belőle kikecmeregni. Az állandó mókuskerék felemészti az embert; a mindennapok monotóniája, a teljesítési kényszer… Miközben folyvást csak arra gondolunk, hogy amit csinálunk, azt lehetne jobban is csinálni, az nem elég jó.

Állj meg

Lassíts le egy kicsit, és gondold át a dolgokat. Nem az aranyéremért mész, sőt, senki sem fog gratulálni azért, ha a végkimerülésig hajtod magad és a végén megbetegszel. Itt az idő, hogy írj egy listát azokról a dolgokról, amelyeket bár szeretnél csinálni, valahogy sosincs rájuk időd. Mi minden szerepelne a listán? Olvasni a fürdőkádban, moziba menni a barátnőkkel, hajnalban futni a Margit-szigeten? Gondold végig, szedd csokorba ezeket, és kezdd el szépen megvalósítani.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!