Így nevelj önálló gyermeket

Te melyik szülőtípusba tartozol? Mindig rögtön a gyermeked segítségére sietsz, vagy inkább hagyod, hogy maga oldja meg a problémáit? Az vagy, aki inkább segít bekötni a cipőjét, hogy mielőbb el tudjatok indulni, vagy inkább kivárod, hogy egyedül birkózzon meg a feladatokkal? Ha éppen azon töröd a fejed, hogy mi erre a jó megoldás, akkor most eláruljuk: ahogy szinte minden esetben, most is arany középút a leginkább célravezető.

Miért nem szerencsés, ha mindig segítünk a gyermeknek?

A válasz egyszerű: mert így nem lesz önálló. Ha mindig ott vagyunk, hogy megoldjuk helyette a feladatokat, ha minden kudarcélménytől meg akarjuk óvni, ha folyvást a segítségére sietünk, akkor egyszerűen sosem éri őt sikerélmény. Pedig a sikerélmény elengedhetetlen a magabiztosság és az önbizalom egészséges fejlődéséhez. Nem sikerül elsőre? Sebaj, majd sikerül másdoszorra vagy harmadszorra!

Mi a gond azzal, ha magára hagyjuk a feladattal?

Természetesen nem csak azzal van gond, ha mindig a gyermek sarkában vagyunk. Az ugyanilyen ártalmas, ha sosem segítjük, sosem támogatjuk; nem mondjuk el neki, nem mutatjuk meg, hogy mit hogyan kell csinálni. Mert abból a gyermek azt szűri le, hogy minden tekintetben magára van utalva.

Az arany középút

Ahhoz, hogy a gyermekből kiegyensúlyozott, sikeres felnőtt váljon, aki stabil és reális énképpel rendelkezik, szülőként meg kell találnunk az arany középutat. Biztonságos alapot kell nyújtanunk, amire építhet; amitől eltávolodhat, hogy kibontakoztassa önmagát, és ahova vissza-visszatérhet, ha támogatásra van szüksége.

Vigyázat, a támogató közeg azonban nem azt jelenti, hogy minden lépését követjük, és mindent megcsinálunk helyette. Érthető, ha szülőként szeretnéd megóvni a gyermeked a kudarcoktól, de kudarcokra igenis szükség van az egészséges fejlődéshez. Olyan ez, mint az immunrendszer fejlődése: ahhoz, hogy a gyermek szervezete egészségesen fejlődjön, bizony koszt is ennie kell. Tehát ahhoz, hogy magabiztos, sikeres felnőtt váljon belőle, időnként szembesülnie kell azzal is, ha valami esetleg nem sikerül, és meg kell tanulnia, hogy hogyan dolgozza fel ezt az érzést.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!