Így nevelj bátor gyermeket

Egyes gyermekek számára kalandot jelent felfedezni egy új játszóteret, vagy részt venni egy olyan gyerekzsúron, ahol alig ismer valakit – más gyermekek számára azonban ez maga a pokol. És ez így van rendjén; vannak könnyebben oldódó és inkább visszahúzódó gyermekek, azonban szülőként törekednünk kell arra, hogy a gyermekünk tisztában legyen a saját képességeivel, és magabiztos legyen. De miért ennyire fontos a bátorság?

Az életben gyakorlatilag mindenhez bátorság kell, pláne gyermekkorban. Bátorság kell ahhoz, hogy a gyermek egyedül maradjon az első nap az óvodában, felmásszon a mászókára, beszélgetést kezdeményezzen a társaival. Később bátorság kell hozzá, hogy beadjuk a jelentkezésünket álmaink munkahelyére, megjelenjünk az állásinterjún, randira hívjunk egy lányt, vételi ajánlatot tegyünk egy lakásra… Az életben tényleg kortól és nemtől függetlenül mindenhez bátorság kell, már ha előbbre akarunk jutni.

Mi a különbség bátorság és vakmerőség között?

A bátor gyermek (és felnőtt) fel tudja mérni egy adott helyzet, kihívás súlyát és fontosságát, és a saját képességeit, valamint motivációját mérlegelve megalapozott döntést hoz. A vakmerő gyermek (és felnőtt) a kockázatokkal mit sem törődve ugrik bele az ismeretlenbe, ami azonban komoly veszélyekkel járhat. Tehát, nem vakmerőnek, hanem bátornak kell lennünk!

Hogyan nevelj bátor gyermeket?

Az első és a legfontosabb, hogy megfelelő érzelmi hátteret biztosíts neki; légy te az érzelmi „biztonsági háló”, a hátország, ahova mindig visszavonulót fújhat, ha elfárad vagy elbizonytalanodik. kezeld őt partnerként, ahelyett, hogy döntéseket hozol helyette, inkább beszéljétek meg, hogy mit szeretne és miért.

Ne légy fukar a dicséretekkel. Ha a kicsi megérdemli, akkor ismerd el szavakkal, tettekkel, apró gesztusokkal. Ha azonban kudarc éri, akkor sose minősítsd; ne mondd neki, hogy „ügyetlen vagy”, mert hosszú távon csorbát szenved az önbizalma, és kishitű ember válik belőle.

Mutass példát! A gyermek akkor lesz bátor, ha te magad is az vagy; ha te is felelősséggel mérlegelsz egy-egy döntés előtt, és bátran bele mersz vágni valami újba, akkor ezt a viselkedést majd ő is eltanulja tőled.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!