Neked mi a szeretetnyelved?

A te szeretetnyelved vajon ugyanaz, mint a gyermekedé? Ugyanúgy fejezitek ki egymás felé, hogy mit éreztek egymás iránt? Ugyanarra vágytok az anya-gyermek kapcsolatban? Megmutatjuk neked az 5 szeretetnyelvet, hogy tudd azonosítani a sajátodat és a gyermekedét.

Miért fontos a szeretetnyelv?

 

Az 5 különböző szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman író alkotta meg 1992-ben, és azóta több szakember is komoly figyelmet szentel ennek a témának. Az kérdezed, hogy miért? A válasz egyszerű: mindannyiunknak más a szeretetnyelve, azaz máshogyan fejezzük ki az érzelmeinket, és mást is várunk társas (baráti, családi) kapcsolatainkban. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját és szeretteink szeretetnyelvével, hogy megfelelően kommunikálhassunk egymással. Lássuk az 5 szeretetnyelvet

Elismerő szavak

 

Vannak, akik számára az elismerés a legfontosabb, például, hogy ügyes vagy, csinos vagy, remekül megoldottad ezt a feladatot. Ez a kisgyermekek esetében amúgy is elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy magabiztos, határozott felnőtté váljanak.

Minőségi idő

 

Mások a minőségi együtt töltött időt és az értő figyelmet részesítik előnyben. Számukra a közös programok a legfontosabbak; de nem kell feltétlenül drága utazásra gondolni, lehet ez akár egy közös mozizás, ebéd, vacsora vagy gyermekek esetén játszótér, társasjátékozás is.

Ajándékozás

 

Egyesek akkor érzik magukat jól egy kapcsolatban, ha a másik fél ajándékokkal fejezi ki az érzelmeit. Náluk érdemes odafigyelni, hogy mi az, amire igazán vágynak, és egy-egy közelgő ünnep alkalmával (vagy a mindennapokban, spontán) meglepni őket.

Szívességek

 

Azokat, akiknek a szívesség a szeretetnyelvük, elsősorban azzal tudod elvarázsolni, ha segítesz nekik, illetve megcsinálsz valamit helyettük. Lehet ez akár házimunka, vagy valami olyan feladat, aminek az átvállalásával plusz szabadidőhöz juttatod őket.

Testi érintés

 

Ez a másik olyan szeretetnyelv, aminek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni a szülő-gyermek kapcsolatban. Lehet ez egy simogatás vagy akár egy puszi is.

Ha nem ismerjük egymás igényeit, az sajnos olyan, mintha más nyelven kommunikálnánk, ami még a legkiegyensúlyozottabb, leginkább szeretetteljes kapcsolatban is konfliktushoz vezethet. éppen ezért nagyon fontos, hogy mind a saját, mind pedig közeli hozzátartozóink szeretetnyelvével tisztában legyünk.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!