Növényekkel a rossz kedv ellen

Ha most körbenézel a lakásban (ha éppen otthon vagy), akkor hány szobanövényt látsz magad körül? Tudtad, hogy a növényekről való gondoskodás a rossz kedv, a levertség egyik legjobb ellenszere? Éppen ezért egy manchesteri rendelőben az orvosok szobanövényeket is „felírnak” a betegeknek szorongás és depresszió ellen (ami természetesen nem váltja ki a gyógyszeres kezelést, de nagyon sokat javít a beteg állapotán).

Az, hogy a növényeknek hangulatjavító hatása van, nem újdonság, hiszen kertészkedni-, illetve növényekkel, állatokkal foglalkozni jó. A növények ráadásul oxigént termelnek, így tisztítják a levegőt is, közvetve pedig enyhítik a stresszt és a mindennapi feszültségeket, illetve csökkentik a magány érzését. Arról nem is beszélve, hogy ha egy növény megfelelő gondoskodást kap, akkor gyönyörű virágokkal hálálja meg! De hogyan használják ki ezt gyógyítás során a brit orvosok?

Manchester városában működik egy orvosi rendelő, ahol a betegek fűszernövényeket és egyéb cserepeseket kapnak kölcsön, otthoni gondozásra. Hazaviszik, locsolgatják, majd később visszahozzák, és egy szervezett, közösségi program keretein belül elültetik a kertben. Ezalatt az idő alatt természetesen beszélgetnek, barátkoznak, új kapcsolatokat építenek a résztvevők. Fantasztikus ez a kezdeményezés, nem?

A közelmúltban több kutatás is rávilágított, hogy akár már hetente 2 óra a szabadban (mondjuk kertben, erdőben, tehát zöld környezetben, növények között), jelentősen javít az ember hangulatán, kedélyállapotán. Persze nem mindenkinek adatik meg, hogy kertes házban éljen, azonban szerencsére a szobanövényekről való gondoskodás is hasonló pozitív hatásokkal bír.

Tehát, ha úgy érzed, hogy rád férne egy kis „jó hangulat”, akkor ejts útba egy kertészetet, és szerezz be otthonra valami igazán szépet! Mindenképp célszerű azonban kikérned egy szakember (akár egy ott dolgozó) tanácsát, hogy az otthoni klímához, fényviszonyokhoz milyen növényt ajánl, illetve, hogy hogyan kell gondozni, hogy minél tovább szép és egészséges maradjon.

Meglátod, teljesen más élmény lesz egy fárasztó nap után hazamenni a növények közé; teljesen más hangulata lesz a lakásnak, és ez egészen biztosan rád is hatással lesz!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!