Te tisztán kommunikálsz?

Ez a kérdés nem a szókincsedre, a nyelvérzékedre vagy a stílusodra vonatkozik, hanem arra, hogy tisztán és érthetően kifejezésre tudod-e juttatni az érzelmeidet. Konfliktushelyzetekben ugyanis a legtöbb ember lefagy, és bár nyilván nem az a célja, hogy megbántsa a partnerét, a vitából pillanatok alatt hatalmas veszekedés lesz. A veszekedés során pedig elindul a vádaskodás, a sértegetés, a régi sérelmek felhánytorgatása és a személyeskedés. Végül a legapróbb ellentét hatalmas feszültséggé nő, és legrosszabb esetben éket ver a kapcsolatba.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk tíz állítást. Minél több igaz rád közülük, annál biztosabb lehetsz benne, hogy stresszhelyzetben is jól kommmunikálsz.

  1. Nem okoz nehézséget, hogy kifejezésre juttassam az érzelmeimet és az igényeimet.
  2. Képes vagyok rá, hogy szavakba öntsem, ha valami bánt anélkül, hogy ezzel másnak fájdalmat okoznék.
  3. Sosem söpröm a szőnyeg alá a problémákat, és nem próbálok róluk nem tudomást venni. Fontos számomra, hogy mielőbb megtaláljam rájuk a megoldást.
  4. Kellően empatikus és nyitott vagyok ahhoz, hogy egy vita során megértsem a másik álláspontját.
  5. Képes vagyok elismerni, ha a másiknak igaza van.
  6. Egyenesen, nyíltan és érthetően beszélek, utalások és célozgatások nélkül. Igyekszem nem félreérthetően fogalmazni.
  7. Felismerem és megélem a saját érzelmeimet. Nem ítélkezem sem mások, sem önmagam felett.
  8. Mindig őszinte vagyok magamhoz és a partneremhez.
  9. Előre átgondolom, hogy amit mondani fogok, az mit vált ki a partneremben, és törekszem rá, hogy a szavaimmal ne bántsam meg.
  10. Tisztában vagyok a saját felelősségemmel, és ezt mások felé sem félek elismerni.

Alapvetően a konfliktusokkal nincs gond, sőt. Ha jól kezeljük a konfliktusokat, azzal jelentősen elmélyíthetjük a kapcsolatainkat. Ehhez azonban tudatosan kell kommunikálnunk, és nem hagyhatjuk, hogy az indulataink és a belső feszültségünk átvegye az uralmat felettünk. A dühvel és a haraggal semmi probléma nincs, alapvető érzelmek, és jogod van hozzájuk. Azonban az, hogy hogyan juttatod kifejezésre az érzelmeidet, az már minden tekintetben kizárólag a te felelősséged.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!