Nem olvas a gyerek!

Hányszor halljuk a szülőket azon keseregni egymás közt, hogy a „gyerek nem olvas”… panaszkodnak, hogy a kicsi inkább telefonozik, tabletezik vagy órákon át nézi az okostévén a netflix-rajzfilmeket, esetleg Youtube-ozik. de hogy könyvet venne a kezébe? Hát, az kizárt. A mai bejegyzésünk témája, hogy hogyan szoktathatjuk rá a gyermekeinket az olvasásra, és hogy mit tehetünk, hogy egkedveljék a könyvek világát.

Az okoseszközök előtt

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fenti probléma az okoseszközök megjelenésével látott napvilágot, pedig ez távolról sem igaz ám. A mi szüleink ugyanígy kétségbe voltak esve, hogy mi (vagyis a mi generációnk), előnyben részesíti a TV-t és a mozilátogatást a könyveknél. Úgy is mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt…

Mit tehetünk, hogy olvasson a gyerek?

Először is; az a szülő, akinek a gyereke sosem lát könyvet a kezében, többnyire teljesen hiába várja el, hogy a gyermek olvasni fog. Tehát itt is érvényes az ökölszabály: a legjobb módszer a példamutatás. Ha ugyanis a gyermek azt látja, hogy anya és apa szívesen zárja a napot egy-egy jó könyvvel a kezében, akkor ő maga is kedvet fog kapni (már csak a kíváncsiság miatt is) az olvasáshoz.

A rendszeres esti meseolvasás is nagyban hozzájárul a könyvek iránt érdeklődés elmélyítéséhez. A hallott mese egy új, varázslatos szereplőkkel, izgalmakkal, kihívásokkal és élethelyzetekkel teli világba röpíti a kicsiket, miközben fejlődik a kreativitásuk, a memóriájuk és a problémamegoldó képességük is. Ráadásul a meseolvasás szuper közös program (szemben a televízióval, ami általában akkor is abszolút magányos, ha együtt TV-zünk). De mesélni nem csak lefekvés előtt, remek program ez hosszabb-rövidebb autózások során, vagy akár hintázás, mászókázás közben is.

Hogyan válasszunk mesekönyvet?

A Google fénykorában szerencsére nem túl nagy kihívás igazán jó mesekönyvekre bukkanni. Ha rászánunk egy kis időt arra, hogy elolvassunk néhány kritikát egy-egy mesekönyvről, utánanézünk a szerzőnek (néhány videó vagy interjú erejéig), kicsit jobban megismerjük a munkásságát vagy a róla írt véleményeket, akkor nemigen lőhetünk mellé.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!