„Nem érdekel, ki kezdte…”

…amit szülőként kiejthetsz a szádon:

„Nem érdekel ki kezdte, te folytattad!”

Képzeljük el, hogy gyermekünk hazajön az iskolából, az ellenőrzőjében egy friss, ropogós intővel, és szemlesütve megáll a küszöbön. Átnyújtja a dokumentumot, majd miután anya/ apa magáévá tette az abban foglaltakat, a következő párbeszéd bontakozik ki.

  • Miért kaptál intőt?
  • Verekedésért, de a Pisti kezdte…
  • Nem érdekel ki kezdte, te folytattad!

Nos, ha szabad megjegyeznünk, nagyon is érdekes, hogy ki kezdte, miért kezdte, mikor és hogyan kezdte. Szülőként pedig ne akarjuk megspórolni magunknak azt a húsz percet, amíg mindennek az információnak a birtokába jutunk, hiszen nagyban árnyalja az összképet, ha tisztában vagyunk a történtek részleteivel.

Ha arra tanítjuk a gyermeket, hogy álljon ki magáért, legyen magabiztos, és ne hagyja magát; továbbá abba is sok energiát fektetünk, hogy bontakozó igazságérzetét is megfelelően tápláljuk, akkor előbb vagy utóbb bizony szemben találjuk magunkat munkánk gyümölcsével – a gyakorlatban is.

Persze mennyivel egyszerűbb lenne, ha ütés helyett szavakkal védené meg magát, máris egy intővel kevesebb figyelne az ellenőrzőben, de ez pusztán az ő döntése, esetenként rossz döntése, de azért még nem elmarasztalható.

Nem minden fekete vagy fehér, és ha megbízunk a gyermekünkben, akkor érdemes átbeszélnünk vele a történteket ahelyett, hogy azonnal pálcát törünk felette, és rövidre zárjuk a beszélgetést.

A feloldozás ereje

Tegyük fel, hogy a gyerek amúgy már rég megbánta, hogy visszaszólt, visszaütött, és a legkevésbé sem lenne szüksége arra, hogy te is megródd, és tovább mélyítsd a bűntudatát. Van, hogy éppen a feloldozásodra van szüksége, a felmentésedre, hogy mellé állj, hogy validáld, amit tett, hogy támogasd, vagy egyszerűen csak ne haragudj rá azért. Ilyen esetekben szörnyen fájdalmas tud lenni a számára, ha még te is felelősségre vonod vagy ítélkezel felette. Minden helyzet más, persze van, amikor tényleg szükség van rá, hogy te légy a „rossz zsaru”, hiszen abból tanul. De mielőtt ebbe a szerepbe helyezkedsz, azért tedd fel magadnak a kérdést, hogy tényleg tanul-e belőle.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!