Így kerülj közelebb a gyerekedhez

Az óvodás, a kisiskolás és a kamasz korosztály is képes szinte egyik pillanatról a másikra teljesen bezárkózni, és felfüggeszteni a kommunikációt a szülővel. A kisebbekkel ez talán még könnyebben feloldható, egy kis odafigyelés, egy nagy közös játék vagy kimerítő beszélgetés, séta során képesek feloldódni, és előbb vagy utóbb elmondják, hogy mi bántja őket. De mi a helyzet a kiskamaszokkal? Szülőként hogyan törhetünk át azokon a falakon, amelyet időnként maguk köré húznak? Ebben a bejegyzésben ezt a kérdést vizsgáljuk.

Nyitott és zárt kérdések

 

Ha nem akarsz egyszavas (igen/nem) válaszokat kapni, akkor ne tegyél fel eldöntendő kérdéseket. Ízlik az ebéd? Igen. Szemmel láthatóan nem túl jó beszélgetésindító kérdés, pláne egy zárkózott gyermek társaságában. Ha amúgy sincs kedve beszélgetni, akkor ez a téma egyrészt biztosan nem fogja lázba hozni, másrészt nem elvárható tőle, hogy elkezdje dicsérni a speciális fűszerezést.

Témafelvetés

 

Mivel tölti szívesen a szabadidejét, mi a hobbija? Szereti a kosárlabdát vagy rajong a Marvel hősökért? Akkor beszéltesd arról! Ha olyasmiről kérdezed, ami érdekli, foglalkoztatja, amiben igazán képes elmélyülni, akkor biztosan örömmel lesz partner a társalgásban, és később könnyebb lesz vele más vizekre evezni.

Mi volt a suliban?

 

Íme egy kérdés példaként, amire előre borítékolható a válasz: semmi. A beszélgetés pedig már ezen a ponton kimúlt. Próbáld meg ezt a kérdést kevésbé általánosan megfogalmazni, konkretizáld kicsit, azzal egyrészt azt mutatod, hogy képben vagy az iskolai történésekkel, másrészt talán kevésbé hat számonkérően.

Őszinte érdeklődés és teljes figyelem

 

Ha a gyermekeddel vagy, ha játszotok, beszélgettek, vagy bármilyen közös programon vesztek részt, akkor felejtsd el a telefonod (és egyéb eszközöket). Tilos pötyögni, tilos közben a hírfolyamot pörgetni. Szenteld a teljes figyelmed a gyereknek, hiszen ezt te is elvárod tőle. Légy jelen maximálisan a beszélgetésben. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy olyan, hogy „megosztott figyelem” valójában nem létezik. Az agyunk egy dologra képes egyszerre összpontosítani; ha minőségi időt szeretnél együtt tölteni a gyermekeddel, akkor ez az egy dolog legyen ő.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!