Rossz anyák klubja

Jó anyának lenni valóban iszonyú nehéz, embert próbáló kihívás? Valóban rossz anya az, aki nem bio kölesgolyóval eteti a csemetéjét; igénytelen az a gyerek, akinek nincs lakkcipő a lábán mászókázás közben? Létezik az a család és valóban lehet boldog, ha erről egyetlen fényképes poszt sem születik a közösségi médiában?  Egyáltalán van helye az efféle stigmáknak, hogy jó vagy rossz anya; szükség van erre a két skatulyára? Ki dönti el, hogy ki melyikbe tartozik?

A közösségi média ártalma

 

Lehetne jól használni az információs társadalom adta lehetőségeket, azonban sajnos rendre éretlennek bizonyulunk erre. Megoszthatnánk egymással a tapasztalatainkat a szülői csoportokban, támogathatnánk egymást, és segíthetnénk annak, aki a véleményünkre kíváncsi, de ehelyett a legtöbben pocskondiáznak, egymást minősítik, sértegetnek, skatulyáznak és igyekeznek manipulálni a másikat. Ha nem szoptatod a gyereket, nem fejlődik majd rendesen az immunrendszere… Csak mondom, persze azt csinálsz, amit akarsz. És máris ott áll egy nő az anyaság küszöbén, aki esetleg valamiért nem tud szoptatni, és éjszakákon keresztül zokogni fog, hiszen milyen anya ő, aki még szoptatni sem képes? Még csak most született meg az a puha baba, és ő máris tönkretette az életét

Hatalmas fejlődés lenne, ha nem bántanánk, fenyegetnénk egymást. Ha a hozzá nem értők nem kiabálnának a partvonalról. Ha a kisboltban félfüllel hallott pletykákból nem gyártanának örökérvényű igazságokat, dogmákat, és nem axiómaként közölnék a sok zagyvaságot – csak azért, hogy nehogy kimaradjanak az eszmecseréből.

Senki nem lesz attól rossza anya, ha nem követi a legújabb (gyakran szürreális, időnként ártalmas) táplálkozási trendeket, vagy ha hagyja, hogy a gyerek a füléig sáros legyen a játszótéren. Senki sem lesz attól rossz anya (sőt!), ha úgy dönt, hogy képes nélkülözni kétszáz semmitmondó lájkot és szívecskét, ezért inkább megtartja saját maga és a legközelebbi rokonai számára a családi fotókat. Senki sem rossz anya, aki úgy érzi, hogy minden tőle telhetőt megtesz a gyermekéért és őszintén, teljes szívéből szereti őt.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!