A szülői kiégésről

Szülőként gyakran érzed magad feszültnek, túlterheltnek? Nincs elegendő energiád, türelmetlen vagy a gyerekeddel, elfelejtesz dolgokat, motiválatlan vagy és hulla fáradt? Nyűgös vagy, nincs kedved semmihez, és időnként szívesen üvöltenél egy hatalmasat valami elhagyott erdőben vagy egy magányos szikla tetején, ahol nem lát és nem hall senki? Közben gyötör a bűntudat, mert szeretnél jobb, kreatívabb, mosolygósabb, energikusabb anya vagy apa lenni, de egyszerűen nem megy…? A szülői kiégés létező probléma, semmi szégyellni való nincs benne, és érdemes mielőbb kezelni, mielőtt elmélyül és esetleg tartós, hosszú távú szorongássá vagy depresszióvá alakul át.

Elfáradtál, kimerültél, ilyen van, pláne, ha az ember 24 órás műszakban dolgozik a gyermeke mellett. Nyilván nem várható el tőled, hogy folyton mosolyogj, és századszorra is ugyanolyan energikusan és lelkesen pattanj fel egy jó könyv mellől, ha meghallod az AnyaAnya hívószót a gyermekszoba felől. Kiváltképp akkor nem, ha semmi időt nem fordítasz magadra, éjszakánként alig alszol, és magad sem tudod, mikor ittál utoljára egy jó limonádét a barátaiddal egy kellemes kerthelyiség teraszán.

Az energiaraktárad fel kell tölteni!

 

Mégpedig ez (is) a te felelősséged. Ahogyan kötelességed gondoskodni arról, hogy a gyereked lábán tiszta cipő legyen és kész legyen a házija – ugyanúgy kötelességed gondoskodnod arról, hogy megőrizd a saját kiegyensúlyozottságod és belső harmóniád. Senki sem fog becsengetni egy akkumulátorral a kezében, hogy ezt szeretné rád csatlakoztatni, mert láthatóan rád fér némi energia hogy most felváltana két órára, hogy legyen időd elugrani kozmetikushoz, moziba vagy jógázni.

Magadnak kell gondoskodnod az énidőről, a pihenésről, a feltöltődésről. Akár úgy is, hogy segítséget kérsz. Nem leszel rossz anya, ha megkéred a nagyszülőket, hogy vállalják be délutánra a csemetét. Senki sem fogja számon kérni rajtad, hogy ezt az időt miért nem a gyerekeddel töltöd. Nem kell rosszul érezned magad, ha nem mész tönkre a szülőségben, ha megosztozol a feladatokon, vagy ha tényleg keresel egy magányos sziklát, és kiállsz rá üvölteni, ha úgy érzed, hogy éppen az esne jól.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!