Tábori beszámoló – felnőtt szemmel

Most, hogy idén is túl vagyunk néhány turnuson, arra gondoltam, összefoglalom a benyomásaimat, az élményeimet és a tapasztalataimat, amelyeket ezeken a heteken szereztem felnőttként a táborozó gyermekek között. Fogadjátok szeretettel rövid beszámolómat!

Hétről hétre érdekes megismerni új arcokat, és azt is izgalmas végignézni, hogy hogyan „szerveződnek” ezek a kis közösségek. Ahogy minden csoportban, nyilván itt is alakulnak barátságok, vannak kisebb viszályok; hangosabb és halkabb gyerkőcök. Van, aki hamarabb nyit a többiek felé vagy éppen felém. Van, aki beszédesebb, mesélősebb, mozgékonyabb, virgoncabb –  és van, aki az első pár órát vagy napot inkább egy fa árnyékában tölti, és onnan figyeli a társait (figyeli az erőviszonyokat), mielőtt közelebb lépne.

Viszont, azt tapasztaltam, hogy előbb vagy utóbb, valamilyen közös program keretei között mindenki beilleszkedik. Van, aki a közös főzés során oldódik fel, van, aki a kézműves foglalkozásokban bizonyul ügyesebbnek. Van, akinek elragadó a humora, vagy éppen kedves kis személyisége, esetleg segítőkészsége teszi különlegessé. Olyan is van, aki ügyesen táncol, énekel vagy csocsózik, pingpongozik, és abban remekel, sőt, esetleg tanítgatja a társait.

Mindent egybevetve azt tapasztalom, hogy mindenkit be lehet vonni valamivel a közösségbe. A programok sokszínűsége pedig nagyszerű lehetőséget nyújt ahhoz, hogy minden kis résztvevő megtalálja magát, a rátermettségét, a tehetségét és az örömét valamelyikben, és ezen keresztül feloldódjon, igazán jól érezze magát, és nyisson a többiek felé.

A gyermekek nagyon nyitott kis lények, ha az ember tudja, hogy hogyan szólítsa meg őket, és valójában nincs szükség másra, csak őszinteségre. A gyermek nyitottságra nyitottsággal válaszol, és ha eleinte vannak is gátlásai vagy félelmei, hamar, szinte észrevétlenül hagyja maga mögött azokat.

Erre is jók a napközis táborok. Nem kell ott aludni, távol az otthon melegétől és a szülőktől. Nincsenek elvárások, nincsenek kötöttségek, és nincsenek sziklaszilárd szabályok. Itt tényleg pusztán az a cél, hogy mindenki jól érezze magát, együtt legyen a társaival és valódi élményekkel gazdagodjon. És ami azt illeti, én is hétről hétre új élményekkel gazdagodom közöttük.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!