3 tipp ovi- és sulikezdéshez

A gyermek számára az óvoda- és iskolakezdés bizony stresszel jár, erről írtunk az előző blogunkban is. Akkor is, ha ez lesz az első éve, és akkor is, ha már „rutinos”. Azonban szülőként nagyon sokat tehetünk, hogy megkönnyítsük ezt. Ebben a bejegyzésben 2 tippet olvashattok, hogy hogyan tehetitek feszültségforrás helyett izgalmas kalanddá az iskola- és óvodakezdést.

Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni

 

És persze beszélgetni. Ne bízd a gyermek fantáziájára, hogy kitalálja, mi vár rá. Mesélj neki történeteket a saját iskolás vagy óvodás éveidről, beszélgessetek az óvónénikról, a tanítókról, a kialakuló közösségekről, a programokról és a változó napi ritmusról. Tudd meg, hogy milyen érzéseket táplál a közelgő iskolaévvel kapcsolatban, vannak-e félelmei, kérdései. ha elég időt szenteltek ezeknek a témáknak, az jelentősen csökkenti a gyermek felgyülemlett stresszt az iskolakezdéssel kapcsolatban.

Menjetek együtt vásárolni

 

Tanszereket, tolltartót, tornazsákot, edzőcipőt közösen választani nagyszerű program, ami lehetőséget ad rá, hogy addig is az iskolakezdés legyen a téma. Ráadásul, ha a gyerkőcöt az első napokban azok a tárgyak veszik majd körül (egy idegen környezetben), amihez pozitív élmények társulnak (a szuper közös vásárlós napotok), az biztonságérzetet nyújt majd neki az iskolában vagy az óvodában.

Nem kell túlzásba esni

 

Az iskola- és óvodakezdés önmagában is pont elég változással és új kihívással jár, nem kell ezt azzal tetézni, hogy már az első nap beiratod a gyereket szolfézsra, teniszre és úszásra is. Kérdezd meg, hogy mihez van kedve, és engedd, hogy azt csinálja. Ne elvárásokat támassz felé, inkább támogasd őt abban, amiben tehetséges, és amivel örömmel foglalkozik. Ha pedig a választott különóra mégsem jön be, akkor ne gyötörd azzal, hogy nem elég kitartó. A gyerekkor pontosan arra való, hogy az ember felfedezze, hogy mi teszi boldoggá, miben ügyes. Ha nem próbál ki több dolgot, akkor hogyan is várhatnánk tőle, hogy megfelelően döntsön?

Ha ezeket szem előtt tartod, és kellő figyelemmel állsz a kicsihez, akkor biztosan nem lesz gond számára az iskolakezdés.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!