Így spórolj az iskolakezdésen

Az iskolakezdés bizony anyagilag is komoly kihívás elé állítja a családot – évről évre. Ráadásul, nyár végén (amikor az elmúlt két hónapban amúgy is jelentős összegeket költöttünk nyaralásra és táborokra – de még a strandon elfogyasztott lángosok ára is érződik a családi kasszán) már végképp nem hiányzik egy minimum 50 ezres kiadás. Gyerekenként.

Ezért, ebben a bejegyzésben néhány tanácsot gyűjtöttünk össze nektek, hogy hogyan csökkenthetitek az évkezdés költségeit.

Nem kell mindenből újat venni

 

Egy tolltartónak év elején sem kell feltétlenül új ceruzakészlettel megtelnie. Ha a tavalyiak még nem koptak el teljesen, akkor idén is használhatja őket a gyermek. Ugyanez a helyzet az ünneplő ruhával és cipővel (ha még nem nőtte ki) is. Egy fekete edzőcipő is teljesen megfelel az iskolai ünnepélyeken (azokból amúgy sincs túl sok), ezért teljesen felesleges lenne újat venni.

Írjatok listát, és ne csábuljatok el

 

Ha vásárolni indultok, akkor vigyetek magatokkal egy listát, és törekedjetek rá, hogy csak azokra a tételekre költsetek, amik ezen a listán szerepelnek. Ha van tolltartó tavalyról, akkor nyilván az idén is megfelel. Legyetek óvatosak, mert ebben az időszakban minden üzlet felszerelkezik mindenféle színes-szagos holmival, amit pontosan a gyermeknek szemmagasságban helyeznek el a polcokon. Ügyeljetek rá, hogy ne váljatok a marketingtrükkök alanyává, mert sok tízezer forintotokba kerülhet, ha engedtek a kísértésnek. És sokszor az ember már a vásárlásból hazatérve nem érti, hogy miért is költött erre vagy arra a teljesen felesleges kacatra.

Cserélgessetek

 

Ha van a baráti körötökben másik család hasonló korú gyerekkel, akkor rendezzetek egy délutáni összejövetelt, és válogassatok bátran egymás (feleslegessé vált) írószerei, tanszerei, ruhái között. Ez nem csak takarékos – de remek program is a gyerkőcöknek és nektek egyaránt.

Add el, ami nem kell

 

Számos olyan weboldal van (vatera, jófogás, Facebook marketplace), ahova felteheted a kinőtt vagy használaton kívüli ruhaneműt, íróasztalt, tanszereket, így pedig egy kis plusz bevételhez jutva csökkentheted a ráfordításokat. Szanáljátok ki, ami már nem kell és tegyétek pénzzé.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!