Füzet vagy tablet?

Az elmúlt évek igen komoly kihívás elé állították a pedagógusokat és a diákokat, amikor megjelent az online oktatás az iskolákban. Az otthoni számítógép, a szélessávú internet azonnal elvárás lett, ha valaki nem akart lemaradni (értsd úgy: teljesítenie kellett a kötelező részvételt az online órákon), akkor ezzel muszáj volt lépést tartania, ami – érthető módon – hatalmas nehézségeket okozott egyes családoknak. Mi vár ránk a 2022-23 tanévben? Feltételezhető, hogy visszatér az online oktatás? Hogyan készüljünk rá? Lehet, hogy füzet helyett érdemes rögtön tabletet venni, tornazsák helyett pedig futópadot? Sajnos ezt előre senki sem tudná megmondani, de attól mindenkit óva intenénk, hogy felesleges plusz kiadásokban gondolkodjon.

Maradjunk a füzetnél

 

Jelenleg az oktatás hagyományos formájára készülnek az intézmények, ami mindenképp jó jelnek bizonyul – persze, ha valamit, akkor azt biztosan megtanultuk az elmúlt években, hogy bármikor beüthet a krach. Mi mindenesetre azt javasolnánk, hogy készüljön mindenki a hagyományos oktatásra, legyen bizakodó, a „hegyet pedig majd megmásszuk akkor, amikor ott állunk a lábánál”.

De mi van, ha mégis…?

Ha a későbbiekben mégis úgy alakul, hogy az intézményeknek át kell térniük a digitális oktatásra, akkor sem kell kétségbe esnünk. Egyrészt, a legtöbb családban a megfelelő napirenndel kialakítható, hogy mikor ki használja a számítógépet, másrészt ha ez mégsem működne, még mindig körbe nézhetünk a használt eszközök piacán. 

Nem kell feltétlenül új laptopot vagy tabletet vásárolni, ne tekintsünk ezekre státuszszimbólumként! Szépséghibás vagy sérült csomagolású termékeket sokkal olcsóbban vásárolhatunk, és egy megbízható kereskedőtől akár még használt, felújított laptopot is vehetünk. Ne essünk bele abba a hibába, hogy az első online áruházból megrendeljük a több százezer forintos számítógépet (ami általában amúgy is teljesen felesleges ahhoz, hogy a gyerek word dokumentum szerkesztését tanulja rajta).

Az intézmények is segítenek

 

A digitális oktatás nem csak a nebulókat viselte meg; a tanárok számára ez ugyanolyan komoly kihívásokat jelentett. De ahogyan akkor, úgy most is tudják, hogy jelentősen megkönnyíthetik a tanulók dolgát, ha velük együttműködve a legpraktikusabb és legtakarékosabb lehetőségekben gondolkodnak.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!