Így lesz buli a bevásárlás kisgyerekkel

Na, az egy rémálom- vágja a legtöbb szülő a cím olvastán, pedig nem kellene annak lennie. Minden csak az időzítésen és a szervezésen múlik. Ha ügyes vagy, akkor a közös bevásárlás akár egy szuper jó buli is lehet mindkettőtök számára! Íme, néhány tanács ehhez!

Ne induljatok el fáradtan

 

Egy hosszú napot közös bevásárlással zárni tuti bukás. Ha a gyerek fáradt (nem mellesleg, mögötted is egy nehéz nap van), akkor szinte biztos, hogy a közös bevásárlás lidércnyomássá változik. Tehát a bevásárlást időzítsd hétvégére, akkor is, lehetőség szerint a délelőtti órákra, amikor még mindketten frissek vagytok. Arra is ügyelj, hogy ne éhesen vagy szomjasan induljatok neki.

Írjatok együtt listát

 

Ez egyrészt segít megóvni attól, hogy az akciókat látva elcsábulj, és olyan dolgokat is megvegyél, amire valójában semmi szükségetek – másrészt így már otthon elkezdhetitek a közös program megtervezését. Ezzel pedig el is jutottunk a következő fontos ponthoz:

Kezeld partnerként a gyereket

 

Adj neki korának megfelelő feladatokat, kérd ki a véleményét: válogassatok együtt az almák közül, kérd meg, hogy olvassa le a vonalkódot az önkiszolgáló pénztárnál, esetleg helyezze be ő a készpénzt a megfelelő helyre, vagy tartsa oda a bankkártyát a terminálhoz.

Ha azt érzi, hogy a segítségedre van, akkor sokkal szívesebben vesz majd részt ebben a közös programban.

Egy dolog, amit semmiképp se csinálj

 

Nagyon könnyű megoldásnak tűnhet azt mondani a gyereknek, hogy ha jól viselkedik, akkor a vásárlás égén választhat magának egy csokit, azonban ezt semmiképp sem javasolnánk. Jól viselkedni (azaz, nem szaladgálni, hisztizni, kiabálni, követelőzni) nem honorárium (esetünkben csoki) reményében kell. A jó viselkedést nem szabad beárazni, ahogyan később a leckeírást, takarítást sem. Azért viselkedjen jól, mert jól érzi magát, mert élvezi a közös programot, az együtt töltött időt és mert hasznosnak érzi magát közben. Az pedig, hogy így érezze, csak rajta múlik. Anyának lenni nem mindig egyszerű kihívás, de biztosan csodálatos.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!