Jól tanul a gyerek, de szorong?

Neked egyetlen dolgod van, hogy tanulj!

Ismerős ez a mondat? Gyerekkorodban hallottad, vagy szülőként mondtad már a saját gyermekednek? Ha gyermekként kellett hallgatnod, akkor biztosan nem nehéz felidézned azt a fullasztó szorongást, amit ez a mondat keltett benned. Ha pedig szülőként mondtad már a gyerekednek, akkor tegyél fel magadnak egy kérdést, és válaszolj rá őszintén, úgyse hallja senki: Tényleg?

Ez a mondat nem igaz.

Ráadásul, káros is. Nem igaz, hiszen a gyereknek nem az az egyetlen dolga, hogy tanuljon, ugyanúgy meg kell küzdenie a mindennapok kihívásaival mint a felnőtteknek, csak ezek korából kifolyólag más kihívások. Neki valóban nem kell a be nem fizetett csekkek miatt aggódnia, de ugyanúgy megvannak a saját nehézségei és problémái. Neki most gyereknek kell lennie, közben fel kell cseperednie, meg kell ismernie önmagát és a világot. Súlyos és nehéz döntéseket kell meghoznia, el kell sajátítania egy értékrendet, ami egész életében végigkíséri. Szociális kapcsolatokat kell kialakítania; bizalmat kell éreznie, emellett csalódnia kell, és újra talpra kell állnia. Ez könnyű? Annak tűnik? Ugye, hogy egyáltalán nem az?

Csak éppen ezekről soha, senki nem beszél, hiszen olyan világot élünk, amiben a felnőttek tényleg elhiszik, hogy a gyereknek nincs más dolga, mint tanulni. Miközben a felnőtteknek senki sem mondja, hogy nincs más dolguk, mint pénzt keresni. Ugye, hogy ugyanakkora butaság mindkét mondat?

Persze szülőként és tanárként miénk a lehetőség, hogy belehajszoljuk a gyereket a teljesítménykényszerbe, ilyen esetben az eredmény általában egy szamárfülektől mentes bizonyítvány tele ropogós ötösökkel – és egy szorongó gyermek. Aki fél a feleléstől, a dolgozatoktól, aki retteg, hogy mi lesz, ha ötösnél rosszabb jegyet visz haza. Pedig… Mi is lesz? Mi is lesz akkor, ha nem a maximális pontszámot éri el a teszten? Máris oda a csilivi jövője, a nagy háza, a biztos állása egy multinál (ahol majd folytatják a kizsigerelését)…?

A jó jegyeknél van fontosabb és értékesebb dolog. A kiegyensúlyozottság.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!