Iskolaérett a gyerekem?

Lehet, hogy éppen olyan szülő vagy, akinek idén szeptemberben ment első osztályba a gyermeke. Lehet, hogy éppen azt kérdezed magadtól: jó ötlet volt részemről iskolába engedni? Mert lehet, hogy az elmúlt pár hónap történései és nehézségei miatt felmerül benned a kérdés, hogy még egy évet járhatott-e volna óvodába, mielőtt beül az iskolapadba. Tehát: milyen szempontok szerint iskolaérett a gyerek? Szülőként honnan tudhatod, hogy valóban iskolában van már a helye? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe ebben a blogban.

Először is szeretnénk téged megnyugtatni: minden gyermek más. Más a személyiségük, más a habitusuk, mást hoznak magukkal otthonról – és ezt a pedagógusok is tudják. Nincs egy pontrendszer, amiben skálázni lehetne a gyerekek fejlettségét, képességeit, hiszen minden gyerek más személyiség, mindenki másban jó, és ami jobban megy az egyiknek, az kevésbé megy jól a másiknak. Ez ilyen. Az, ha a gyermek idegenül érzi magát az új, iskolai környezetben, vagy problémát okoz a számára a beilleszkedés, az nem jelenti, hogy elszúrtál vagy elsiettél valamit.

Mi alapján számít valaki iskolaérettnek?

Iskolaérettség szempontjából fontos, hogy a gyermeknek legyen feladattudata, képes legyen hosszabb ideig (10-15 percig) egy dologra koncentrálni, és le lehessen kötni a figyelmét, ami ugye a tanulás alapja. Fontos továbbá, hogy olyannyira kifejlett beszédkészséggel rendelkezzen, hogy gond nélkül megértesse magát a társaival és meg is értse őket; hogy a kisebbekre jellemző képi gondolkodás mellett a fogalmi gondolkodása is megfelelő szinten legyen. Azonban vannak ezeknél fontosabb készségek is, ami a kicsi számára nélkülözhetetlen az iskolában.

Ilyen például az egészséges énkép és a megfelelő önbizalom, ami segít megfelelően kezelni a társaival esetleg kialakuló konfliktushelyezeteket. Ugyanilyen fontos az önállóság és a magabiztosság. Napjainkra ezek a fogalmak sajnos egyre inkább a poppszichológia „tudományába” tartozó divatszavak lettek, és boldog-boldogtalan önismerettel meg önképpel dobálózik – pedig, ha valami, akkor ez tényleg nélkülözhetetlen készség felnőttnek és gyermeknek egyaránt, ha új kihívásokkal találja szemben magát, vagy új közegben kell helytállnia.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!