Így legyél valódi szupernagyi

Nagymamának lenni csodálatos dolog, ezzel nyilván mindenki egyetért. Sokan hivatkoznak rá úgy, mint valami fajta jutalomra az anyaságért. Mert egy anyának következetesnek és „szigorúnak” kell lennie, be kell tartania bizonyos szabályokat, és tudatosan kell nevelnie a csemetéjét, a nagyi egyszerűen lehet „csak” jófej. De tényleg ennyire egyszerű lenne? Nagymamaként az embernek tényleg nincs más dolga, mint házi készítésű pizzát sütni az unokának, és hagyni, hogy ugráljon az ágyon, miközben üvölt a TV?

Nagymamának lenni sem mindig könnyű

 

Persze bizonyos szempontból kisebb felelősség, mint anyaként gyereket nevelni. Hiszen, ha mondjuk egy gyerek neveletlennek vagy akaratosnak bizonyul, akkor senki sem a nagyszülőket, hanem a szülőket teszi felelőssé. Ki hallott már olyat, hogy egy hisztis gyerek azért hisztis, mert a nagyanyja nem nevelte meg? Senki…

Viszont egy dolgot nem felejthetünk el. A gyermeket a nagymama is neveli, csak nem közvetlenül. Ugyanis egy anya vagy apa csak azt tudja átadni a saját gyermekének, amit ő annak idején a saját szüleitől kapott. Tehát, Kedves Nagymama, amikor anno a saját gyermekedet nevelted, akkor már a saját unokádat (sőt, még a dédunokádat is) nevelted, csak erre nem gondoltál. A te gyereked ugyanis felnőve és szülővé válva pontosan azokat az értékeket fogja tudni átadni a saját gyermekének, amit tőled kapott.

Ezzel persze nem ijesztgetni szeretnénk, sokkal inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy egy jól nevelt, kedves, nyitott, szociálisan érzékeny, vagy éppen a tanulmányaiban sikeres unoka a Te büszkeséged is, hiszen te tetted le az alapokat, amikor (még csak) szülő voltál. Úgyhogy bátran húzd ki magad, és miközben sül az a pizza, és az unokád önfeledten játszik a nappaliban; vess rá egy pillantást, mosolyogj össze vele, és közben nyugtázd magadban, hogy ebben bizony neked is részed van. A jelenben pedig tényleg nincs más dolgod, mint jófej nagyinak lenni, és elkényeztetni az unokádat. Kényelmes, kellemes és nagyon szeretetteljes pozíció, nemde?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!