A különleges keresztnevekről

Szeretnél valami igazán különleges keresztnévvel „kedveskedni” a születendő babádnak? Olyan nevet választanál, ami megkülönbözteti őt a kortársaitól, amiből majd egészen biztosan csak egy lesz az osztályban, amit nem lehet becézni, ami nem elcsépelt, nem divatjamúlt, hanem nagyon is modern? Van egy rossz hírünk, ha ilyen szempontok szerint választasz, akkor minden bizonnyal az ellenkezőjét fogod elérni.

A Kata osztály

 

Annak idején, amikor én voltam gimnazista, négy Katánk is volt az osztályban. Hogyan is történhetett ez? A válasz egyszerű; nyilván a Katáink szülei nagyjából ugyanabból a korosztályból származtak, ugyanolyan trendek mellett nőttek fel, ugyanazok az impulzusok hatottak rájuk. Más szóval: a Kata keresztnév akkor nagyon divatos volt, ezért sokan választották. Ma már ez nem így van, ma már más keresztnevek számítanak trendinek, viszont így most Olíviából lehet akár négy is egy osztályban.

Hogyan válassz keresztnevet?

 

Első lépés: hagyd az aktuális divatot. Ne egy fénylő popcsillag vagy egy sorozat fiktív hőse után akard elnevezni a gyermeked (hiszen ezt nagyon sokat elkövetik). Válassz olyan nevet, ami tetszik neked és a párodnak, amivel mindketten egyetértetek, és ami passzol a születendő kicsi vezetéknevéhez. Ezt a szempontot sose hagyjátok figyelmen kívül. Nálunk anno Mezei Virág is volt az osztályban, és bár a habitusa tökéletesen alátámasztotta a névválasztást (vagy teljes mértékben idomult hozzá), azért nem lett volna túl nagy baj, ha nem mosolyogják meg, valahányszor bemutatkozik.

A két keresztnévől

 

Ismertem egy hölgyet, akinek két keresztneve is volt, ami nyilván nem fura, de esetében ez a kettő az Edit és a Judit volt. Mindkét név kellemes hangzású, de mivel ugyanarra a szótagra végződik, az emberben felmerül a kérdés, hogy miért pont e között a két név között nem tudtak dönteni a szülők. Ha két keresztnevet szeretnétek adni a kicsinek, akkor nem célszerű, ha a választott két név egymásra rímel. Ha nincs ötletetek, akkor olvasgassátok az utónévkönyvet, lapozzatok fel egy naptárat, vagy várjátok meg a névadással a kicsi születését, de ne bízzátok magatokat pusztán az aktuális utónév-trendekre.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!