Az álmok jelentése

Jártál már úgy, hogy előre megálmodtál valamit, ami később valóban bekövetkezett? Esetleg voltak már időszakos visszatérő álmaid is? Netán pont azok közé tartozol, akik kiemelt helyen őrzik a polcon Krúdy Gyula álmoskönyvét? Mi történik, amikor álmodunk, az álmok valóban üzennek nekünk, és tényleg segítenek kapcsolódni a tudatalattinkkal?

Olyan kérdések ezek, amelyekre nem lehet kőbe vésett, tudományos válaszokkal szolgálni. Az agyunk alvás közben sem pihen, pusztán más üzemmódba kapcsol, és ilyenkor igyekszik feldolgozni a velünk történt eseményeket. Az álmok tehát elsősorban a tudattalanunk termékei. Ha napközben elfojtunk egy problémát, és nem vagyunk hajlandóak foglalkozni vele, akkor gyakran tapasztalhatjuk, hogy az valamilyen formában álmunkban visszaköszön. Hiszen, amikor nem gyakorolunk kontrollt az agyunk felelett, akkor az egyszerűen „elszabadul”. Persze nem minden esetben kommunikál velünk egzakt képeken keresztül, az álmok világában ezért igen gyakoriak a különböző metaforák, érzések vagy akár hosszúnak tűnő, összefüggő és részletgazdag történetek.

Az álmaink dekódolásához elsősorban önismeret szükséges, hiszen a saját működésünket nálunk jobban senki sem ismeri. Sok népi bölcsesség szól az álmainkban felbukkanó szimbólumok jelentéséről, és bizonyára a nagy számok törvénye alapján, azok, akik foggal álmodnak, előbb vagy utóbb el fognak veszíteni egy közelebbi vagy távolabbi rokont. A szimbolikának azonban nem ebből a szempontból van jelentősége.

Egy álmunkban megjelenő tigris például igen sok mindent jelenthet, és ahhoz, hogy megfejtsük, nem kell álomkutatónak lennünk. Sokkal inkább meg kell tanulnunk befelé figyelni; a saját érzéseinkre koncentrálni. Milyen volt ez a tigris? Mit éreztünk, amikor találkoztunk vele? Milyen emlékeket, élményeket hozott a felszínre? Mi történik velünk mostanában, amit az agyunk ezzel a képpel igyekszik feldolgozni; minek a metaforája lehet egy tigris…?

Vannak tipikus rémálmok (kiabálnánk, de nincs hangunk), és jó hangulatú álmok (szabadon szállunk a mezők vagy a város felett), azonban ezeket is érdemes rendszerben vizsgálnunk, ha rá akarunk jönni a jelentésükre. A rendszer pedig ebben az esetben nem más, mint mi magunk: élmények, vágyak, célok, motivációk, elakadások, döntések, kérdések.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!