A családi konfliktusokról

A család a társadalmon belül a legkisebb közösség. És mint ilyen, mindenki állandó összetartást, egyetértést és békét vár. Pedig egy jól működő családban igen gyakoriak a konfliktusok, és ez így van rendjén (hiszen amelyik szülők vagy gyermekek közti kapcsolatban egyáltalán nincs konfliktus, ott minden bizonnyal megalkuvás és képmutatás uralkodik). De akkor mit kezdhetünk a családon belüli konfliktusokkal? Hogyan kezeljük, hogy abban senki se sérüljön, és hogy a viták ne formálódjanak veszekedéssé? Ebben igyekszik segíteni ez a bejegyzés.

Elfogadás

 

Első lépésben fogadd el hogy a konfliktus ugyanúgy a tiétek, akárcsak a közösen eltöltött, örömteli órák. A súrlódás a mindennapok velejárója, ettől nem kell megijedni, és nem kell miatta szégyenkezni. Ha esetleg arra gondolnál, hogy más családokban is van-e veszekedés – megnyugtatlak: van. És kell is, hogy legyen. A konfliktusnak helye és szerepe van a mindennapjainkban, nélkülözhetetlen a közös fejlődéshez és az előre jutáshoz.

A konfliktus jó vagy rossz dolog?

 

A konfliktusnak nincs előjele. Nem feltétlen jó vagy rossz, a konfliktus csak van. Az teszi pozitívvá vagy negatívvá, hogy hogyan kezelitek, és mit hoztok ki belőle.

Milyen a jó konfliktus?

 

Más néven: vita, amely során mindenki biztonságban érzi magát, és bátran képviselheti a saját álláspontját anélkül, hogy emiatt bármilyen büntetést vagy retorziót el kellene szenvednie. Egy pozitív előjelű vita során a felek mindenkit meghallgatnak, tudomásul veszik és tiszteletben tartják egymás álláspontját.

Milyen a rossz konfliktus?

 

Más néven: veszekedés, amikor valamelyik fél magához ragadja a domináns szerepet, és a saját álláspontját vádakon vagy sértéseken keresztül próbálja érvényre juttatni.

Hogyan kezeljük anyaként a gyermekek közötti konfliktust?

 

Először is: csak akkor avatkozzunk bele, ha az valóban elkerülhetetlen. Ne akarjuk megoldani a kicsik helyett, ne ragadjuk magunkhoz az irányítást, ne kiáltsuk ki győztesnek az egyikőjüket (azzal, hogy igazat adunk neki), és vesztesnek (bűnösnek) a másik gyereket. Anyaként nem azzal segítünk, ha megpróbálunk igazságot szolgáltatni, hanem, ha rávezetjük a gyerekeket, hogy hogyan találják meg maguk a megoldást.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!