Ha a gyerek kutyát akar…

Szinte közhelyes lenne ebben a bejegyzésbe arról írni, hogy miként láttassuk be csemeténkkel, hogy egy kutya bizony hatalmas felelsség. Akrácsak az, ha e sorok arról szólnának, hogy beszélgessünk kötöttségről, rendszerről és a hosszú távú döntések súlyáról. Vagy hogy eskessük fel a gyereket, hogy ha esik, ha fúj, ő le fogja vinni a jószágot sétálni. Nos, ezekre mind kár lenne fecsérelni a szót. Viszont van itt két fontos dolog, amit szülőként fel kell mérnünk- és ezekkel nekünk van dolgunk, nem pedig a kisállat után áhítozó gyereknek.

A gyerek vágya a háziállatra teljesen normális

 

Az ember és a kutya kapcsolata egy csodálatos összetartozás lehet, igaz barátság, amiben mindkét fél jól érzi magát. Teljesen természetes tehát, hogy a cseperedő gyermek idővel egy állatbőrbe bújt, szerethető társra vágyik, akivel megoszthatja a mindennapjait. Ezt persze számtalan Netflix és HBOMax tartalom is alátámasztja, hiszen a „családi film”-ként promotált tartalmak nagyrészt ember és állat bensőséges kapcsolatáról szólnak. De ha ezt nem is vesszük figyelembe; az ember-állat közt szövődő kapcsolatok valóban varázslatosak, így érthető, hogy a gyermek vágyni kezd rá, tehát szülőként ne akard ezt az igényt elbagatellizálni, vagy a lurkót jobb belátásra bírni azzal, hogy napi két kutyasétával vagy macskaalom-takarítással próbálod elriasztani.

Egyetlen olyan eset van, amikor egészen biztosan nem veszítesz a kisállat-tartással, és ezen viszont el kell gondolkodnod. Itt valójában nem az a kérdés, hogy a gyerek akar-e kutyát (nyilván igen, előbb vagy utóbb ugyanis minden gyerek akar), hanem, hogy te szeretnél-e.

Ugyanis megígértetheted a gyerekkel, hogy leviszi az ebet sétálni ha esik, ha fúj, vag hetente kétszer kitakarítja a macskaalmot, de ne feledd, hogy ti bizony egy csapat vagytok, és bármilyen lelkes és felelőségteljes is a gyereket, előfordulhat, hogy megbetegszik vagy más programja adódik a kutyasétáltatás órájában.

Tehát, azt javasoljuk, hogy a gyerek felveti a kisállattartás iránti vágyát, akkor első körben egy kérdésre összpontosíts: te szívesen osztanád meg egy négylábúval a mindennapjaitokat?

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!