Városban vagy vidéken nőjön fel a gyerek?

Íme egy kérdés, ami megosztja a családokat, sőt, esetenként még a szülőket is egy-egy családon belül. Ugyanis, ha az apa mondjuk vidéken (esetleg egy tanyán vagy kis lélekszámú faluban) nőtt fel, akkor szinte biztos, hogy a saját gyermekeit is hasonló környezetben szeretné nevelni; míg egy nagyvilági, városi nőből lett anya valószínűleg az állandó zsongásban és nyüzsgésben, a változatos ingerekben hisz. De vajon melyik jobb a gyermeknek; milyen előnyökkel jár a vidéki és a városi gyermekkor?

A vidéki gyermekkor mellett

 

Kertes ház, kutya, macska, esetleg egyéb állatok. Lassabb, bensőségesebb, családiasabb hétköznapok, kevesebb fény- és zajszennyezés, több mozgás a szabad levegőn, nagyobb tér. Talán ezekkel a szavakkal foglalható össze, amit a vidéki lét nyújtani képes, persze egyedi esetekben (például, ha a nagyszülők is a közelben vannak), ez a lista tovább bővül.

A városi gyermekkor mellett

 

Több instant inger, talán több barát, gyorsabban szövődő és könnyebben fenntartható szociális kapcsolatok, önállóság, impulzívabb környezet, több lehetőség a programok tekintetében, több változás, izgalmasabb kihívások.

Bár, meg kell állapítanunk, hogy ezt így nehezen jelenthetnénk ki. Hiszen, ha egy városi gyerkőc minden délutánját az okostelefonba feledkezve tölti, akkor őt nyilván nem éri el a városi nyüzsgés, és a számos különböző program lehetősége sem. Ezzel szemben, ha egy vidéken élő gyermek elegendő időt tölt a barátaival, akkor nyilván nem kényszerül nélkülözni a szociális kapcsolatokat.

Tehát, a konklúzió: így nem érdemes különbséget tenni, sőt, nem is lehet.

Az, hogy a gyerekkor mennyire válik teljessé, nem azon múlik, hogy vidéki vagy városi környezetben telik, hanem csakis azon, hogy mivel töltjük meg. A belvárosi zsongás közepette is lehet egy gyermek magányos, ahogyan egy faluban is megteheti, hogy nem megy ki a levegőre játszani a társaival. Így valójában nem az a kérdés, hogy helyileg hol neveljük fel a gyerekeinket, hanem, hogy menni időt és energiát fordítunk rájuk. Arról nem is beszélve, hogy szerencsére egyik család sincs röghöz kötve; akár a vidéki-, akár a városi környezet mellett döntünk, később megvan a lehetőségünk, hogy változtassunk.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!