Testsúly-kontroll gyermekkorban

Egyre több cikket olvashatunk különböző portálokon az úgynevezett „mandulaanyákról”. Ők azok az édesanyák, akik kínosan ügyelnek a gyermekük testsúlyára, és az állandó kontrollal nem ritkán evészavarba taszítják a gyereket. Mára már több celeb vallott színt a közösségi médiában, hogy az ő anyukájuk is ilyen mandulaanya volt, ami súlyos önképzavart eredményezett náluk.

Jó akarnak, és közben rosszat tesznek

A mandulaanyák általában azza szoktak védekezni, hogy ők csak jót akarnak a gyereküknek, hiszen a túlsúlyt könnyebb nem magunkra szedni, mint később megszabadulni tőle. Ráadásul, ha a gyerek elhízik, annak különféle következményei vannak: a társak csúfolódásától kezdve egészen az egészségügyi problémákig. A mandulaanya elnevezés különben azt az attitűdöt szemlélteti, amikor a szülő ahelyett, hogy tisztességes táplálékot adna az éhes gyereknek, megkínálja néhány szem mandulával, ami kis időre csillapítja az éhséget, de nem jelent túl sok plusz kalóriát (ahogyan mondjuk energiát sem).

Mi a megoldás?

Az alaptevő probléma megint csak a szélsőséges hozzáállás. Persze, meg kell akadályoznunk, hogy a gyerek túlsúlyos legyen, ahogyan azt is meg kell akadályoznunk, hogy rosszul érezze magát a bőrében, sérüljön az énképe, éhezzen vagy evészavar alakuljon ki nála. A kulcs tehát a felelősségvállalás, a tudatosság és a mértéktartás.

Ha a gyereket tudatos táplálkozásra neveljük, akkor biztosan nem fog elhízni. Ha rendszeresen mozog (ahelyett, hogy a tévé előtt feküdne a díványon), akkor biztosan nem fog elhízni. Ha vesszük a fáradságot, hogy egészséges és tápláló ételt főzzünk neki, ha a közös étkezéseknek megadjuk a módját, ha megtanítjuk neki, mit jelent a mértéktartás, és hogy az evés nem pótcselekvés – akkor biztosan nem fog elhízni. A fejlődésben lévő szervezetet nem kell (és semmilyen körülmények között) nem is szabad éheztetni! Az anorexiás kislányok édesanyja pedig inkább ne védekezzen azzal, hogy meg akarta óvni a gyermeket az elhízástól, mert miközben próbált belőle tökéletes insta-modellt fabrikálni, lehet, hogy életre tönkre tette a gyereke önértékelését és egészségét.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!