Gondolatok a multitaskingról

A multitasking nem más, mint korunk egyik legnagyobb hazugsága, mégis rendre dobálózunk vele állásinterjún és a mindennapokban. „Én képes vagyok egyszerre több dologra is figyelni”. Régebben úgy tartották, hogy a férfiakkal ellentétben a nők képesek egyszerre több dolog között megosztani a figyelmüket, manapság viszont már bárki gond nélkül meri ezt állítani magáról – és még büszke is rá.

Most eláruljuk neked: multitasking nem létezik, ezt tudományosan be lett bizonyítva. Az emberi agy nem tud egyszerre több dologra odafigyelni. Amit tud: hihetetlen gyorsan váltogatni a figyelem tárgyát; ugrálni a dolgok között, ez azonban nem jelenti, hogy egyszerre több dologra tudnánk figyelni. Sőt, ez alapvetően nagyon fárasztó, arról nem is beszélve, hogy felszínes figyelmet eredményez.

Azok a kisbabák, akiknek az anyukája szoptatás, etetés, vagy közös játék közben a telefonjukat nyomkodják, előbb utóbb mellőzve kezdik érezni magukat, és fájdalmas sírásban törnek ki, hogy az anyag figyelmét maradéktalanul magukra vonják.

De ha van macskád, te magad is kipróbálhatod. Ülj le mellé, kezdd el simogatni a bundáját, és amikor már dorombol, akkor fél kézzel görgesd a Facebookot, indíts egy hívást, stb. – miközben a másik kezeddel simogasd tovább az állatot. Pillanatokon belül abba fogja hagyni a dorombolást, sőt, lehet, hogy arrébb is fog menni. Miért? Mert érzi, hogy nem az övé a figyelmed.

Nem kell, nem jó, nem elvárható

Korunk betegsége, hogy azt gondoljuk, semmire sem figyelni értéket képez, illetve, ha az állandó online jelenlétre erényként tekintünk. De hol marad a csend? Hol marad a nyugalom? A valódi együttlétek, az egymásra fordított idő, amikor senki sem bújik bele a képernyőbe, amikor egyetlen mély beszélgetést sem szakít félbe egy bejövő hívás vagy a messenger pittyegése? Amikor kirándulás közben nem az a legfontosabb, hogy jó képeket lőjünk az instára, amikor a gyerekünkről készült felvételből nem válik tiktok videó? Lassulj le, figyelj magadra, figyelj másokra, és engedd el ezt a multitasking ökörséget, mert nem vezet sehova.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!