Így segíts tanulni a gyereknek

Szülőként az egyik legfontosabb feladat, hogy segítsük gyermekeit a tanulásban és az iskolai előmenetelében. Függetlenül attól, hogy gyermekünk mondjuk, még csak most kezdi tanulmányait, vagy már néhány éve iskolába jár, sok mindent tehetünk, hogy támogassuk őt. Íme, néhány tipp, hogyan segíthetsz gyermekeidnek a tanulásban:

Alakíts ki kellemes, hangulatos környezetet a tanuláshoz!

A gyerekek sokkal szívesebben ülnek le tanulni, ha ebben érzik a szülők támogatását. Alakíts ki egy sarkot a szobájában, ahol jól érzi magát, miközben tanul. Legyen kényelmes, világos, és gondoskodj róla, hogy minden szükséges eszköz (könyvek, füzetek, szögmérő, vonalzó, stb.) kéznél legyen. Ügyelj arra is, hogy ezt a zugot a gyerkőc rendben tartsa.

Mutass jó példát!

Olvass, kutass, képezd magad te is. Ha a gyermek azt látja, hogy a tanulást, a fejlődést nem csak tőle várjátok el, hanem ti magatok (a szülők) is fejlesztitek magatokat, akkor sokkal szívesebben fog ő is foglalkozni a tanulással.

Vegyél részt az iskolai életben!

Persze nem minden vállalja örömmel, hogy belép az SzMK-ba, de erre szerencsére nincs is szükség. Elég, ha figyelmesen hallgatod az „iskolai történeteket”, követed az eseményeket, és képben vagy azzal, amit délutánonként a tanárairól vagy a társairól mesél. Kövesd, hogy mikor, hol tartanak a tananyagban, hogy melyik tárgyból mit vettek, hogy mikor lesz számonkérés, stb.

A pozitív visszajelzés ereje

Az a gyermek, akinek az édesanyja biztosítja őt a támogatásáról, és elismeri az iskolai sikereit, sokkal szívesebben készül az órákra. Dicsérd meg, ha jó jegyet hoz, esetleg jutalmazd is meg az eredményeiért cserébe. Természetesen az építő kritikai is ér: ha valami nem úgy sikerült ahogy eltervezte, akkor keressétek meg, hogy miben hibázott, és javítsátok ki együtt.

Ösztönözd a kitartásra

Nem csak iskoláskorban, hanem nyilván felnőttként is szembesül majd olyan kihívásokkal, amelyekhez kitartásra lesz szüksége. Az iskolai nehézségek valójában pont ezekre készítik fel a gyermekeket.

Korlátozd a zavaró tényezőket

Iktasd ki a TV-t, a videójátékot és minden egyéb olyan tényezőt, ami a gyermeket zavarhatja a tanulásban, vagy elvonja a figyelmét a tananyagról. Ha lehet, te se üvöltesd a szomszéd szobában a tévét, amíg ő egy dolgozatra készül.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!