Tabuk a családban

„Nálunk nincsenek tabuk”- vallja igazán sok családanya és családapa, majd némelyik hozzáteszi: de persze olyan témákról nem beszélünk, ami nem gyereknek való. No de melyek azok a témák? Van, amiről tényleg jobb, ha nem beszélünk a gyerekkel? Ha igen, akkor melyek ezek?

A tabu témák a legtöbb családban két dolog köré összpontosulnak: a születés és a halál. Nem beszélünk a gyerek előtt (a gyerekkel, gyereknek meg pláne) arról, hogy hogyan lesz a kitesó, ahogyan arról sem, hogy miért nem tudjuk többé felhívni a nagypapát. De rendjén van ez? Rendjén van, ha időnként azt a választ adjuk, hogy „majd ha nagy leszel, megbeszéljük”? Egyáltalán, kit i védünk ezzel? A tabusítás tényleg a gyerek érdekeit szolgálja?

Nem, nem a gyerek érdekeit. Ugyanis, a gyerek természeténél fogva kíváncsi és érdeklődő, illetve joga van tudni, hogy miért nem beszélhet többé a nagypapájával, ahogyan azt is, hogy hogyan került erre a világra (és hogyan kerül a világra a kistesó). Ez pusztán önzés a szülő részéről, hiszen ezek kellemetlen témák, az ember belepirulhat, ha ilyesmiről kell beszélnie, ráadásul a halál minden kultúrában és vallásban mást jelent.

Tehát, ha a szülő nem hajlandó ezekről beszélni a gyerekkel, azt kizárólag önmaga megóvása érdekében teszi. Hiszen, mennyivel könnyebb odalökni, hogy „ehhez még kicsit vagy”, vagy egész egyszerűen rákérdezni, hogy készen van-e a házi feladat, ha a gyerek egy-egy kérdéssel érzékeny pontra tapint.

De akkor mit tehetünk?

Legyünk őszinték, és szánjunk rá időt, hogy megválaszoljuk a gyermek kérdéseit. Az ő szintjén- és ez nagyon fontos. Vagyis úgy, hogy ő is megértse, tudja mihez kapcsolni, el tudja képzelni és megnyugodjon. Ezek a beszélgetések teszik le ugyanis a bizalom, az érzelmi stabilitás alapjait a lelkében. Fontos, hogy érezze, hogy anyához és apához bármikor gond nélkül fordulhat segítségért, magyarázatért, tanácsért, támaszért. Még a legkínosabb, legkellemetlenebb helyzetekben is. Mégpedig, lássuk be, sem a születés, sem pedig a halál nem kellene, hogy ezek közé tartozzon.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!