Miért fontos "rugalmasnak" lennünk?

Gyakorlatilag az életünk minden területén szembesülünk egyre inkább azzal, hogy a rugalmas embereknek áll a világ. A rugalmas emberek nem esnek kétségbe, ha költözni kell vagy munkahelyet kell váltani. Nem rázzák az öklüket, ha lekésik a buszt, vagy az orruk elől viszi el valaki az utolsó színházjegyet. De mi a titkuk? Miért nem idegesek, feszültek, frusztráltak? Hiszen okuk nyilván nekik is lenne rá. Vajon mi a titkuk?

Ismerek valakit, akinek van egy aránylag egyszerű módszere arra, hogy távol tartsa magától a feszültséget. Ő azt szokta mondani, hogy stresszes helyzetben egyetlen kérdést érdemes feltennünk magunknak: fog ez számítani 10 év múlva? Ha nem (és az esetek többségében nem hogy 10 év múlva, de már 10 perc vagy 10 nap múlva sem számít), akkor nincs értelme különösebb jelentőséget tulajdonítanunk a történteknek.

Én ezt kiegészíteném egy másik kérdéssel: a feszültség, ami bennem van, a jelenre vonatkozik? Mert ha a múltra, azon már úgyse lehet változtatni, a jövő pedig még nagyon távoli, ráadásul a stresszes szituációk általában feltételezésekből fakadnak (például, mi lesz, ha ki kell költöznünk a lakásból? Mi lesz, ha elveszítem az állásom?). Tekintve, hogy ezek a jelenben ne létező problémák, megoldás sem lehet rájuk. Az ilyen gondolatok csupán arra jók, hogy az ember az őrületbe kergesse magát velük… A hegyet akkor kell megmászni, ha odaértünk a lábához- szokták mondani a bölcs emberek.

A gyerek érzi a feszültséget

A felesleges frusztráció rádásul frusztrációt szül a minket körülvevő emberekben is. Egyszerűen átragad rájuk a feszültség; leginkább a gyerekekre, akiknek erre nagyon érzékeny receptoraik vannak. Vegyük például a félelmetes fogorvos esetét: ha a váróban a gyerkőc azt látja, hogy anya vagy apa fél a fogorvostól, akkor egészen biztosan ő is félni fog (még ha adott esetben nincs is vele rossz tapasztalata).

Jegyezzük meg: a stressz nem magánügy. Ahogy megmérgezi a saját életünket, sajnos közvetve éppen úgy mérgezi szeretteinkét is, úgyhogy érdemes megtanulnunk a helyén kezelni a mindennapi feszültségeket.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!