Baba-mama: közös alvászavar

Aránylag ritka a jól alvó baba- akárcsak a fehér holló. A legtöbb fiatal szülő inkább át nem aludt éjszakákról, gyakori felébredésekről számol be, és egyfajta krónikussá vált fáradtságról, ami hosszú hónapokig vagy akár évekig is elkísérheti őket. Pedig a kialvatlanság számos komoly egészségügyi problémát okozhat. Ne legyintsünk, ha a kicsi rosszul alszik, mondván, hogy ez normális, és ne akarjuk elfogadni, ha huzamosabb ideje képtelenek vagyunk 4-5 óránál többet aludni, inkább keressük meg a család minden tagja számára megfelelő megoldást!

Alvászavar csecsemőknél

Ha a kisbaba rosszul alszik, gyakran felébred, annak valami oka van. Persze legtöbb esetben nincs miért aggódnunk, de azért ezt célszerű megemlíteni a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak, hiszen a rossz alvás hétterében ételallergia vagy –intolerancia is állhat, amit nem árt mielőbb felismerni és kezelni.

Kialvatlanság a szülőknél

Ha a kicsi rosszul alszik, akkor általában az anyuka sem tud pihenni (a legtöbb családban ugyanis az a bevett szokás, hogy ő kel fel éjjelente akár többször is a babához). De miért is? Mert apa másnap dolgozik, anya meg úgyis otthon van? Az egy dolog, hogy anya otthon van, de ő azért van otthon, hogy ellássa, nevelje a kicsit, ami legalább annyira fárasztó, mint egy munkahelyen helyt állni napi 8 órában. Ráadásul az anyaság nem is napi 8, hanem non-stop hivatás… Szóval esetenként nyugodtan felkelhet a kicsihez apa is, hogy tehermentesítse szíve választottját, mielőtt az állandó kialvatlanságból komoly gondok lesznek, például:

  • megnő a reakcióidő (egy kisgyerekes anya esetében ez nagyon veszélyes lehet)
  • romlik a memória
  • csökken a libidó
  • lobbanékony, türelmetlen lesz a természete
  • csökken az immunvédelem
  • magasvérnyomás alakul ki
  • az alvásmegvonást a szervezet plusz kalória-bevitellel pótolja, tehát a kialvatlan emberek gyakran elhíznak
  • megnő a szívbetegség esélye

Fektessük magunk közé a babát?

Ha az mindhármunkat megnyugtatja, és így helyreáll az alvásrend, akkor érdemes egy rövid időre megpróbálni, de ez csak átmeneti megoldást jelenthet (és egyébként sem működik minden családban).

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!