Te milyen gyakran cseréled a takarítóeszközöket?

Persze nincsenek kőbe vésett ökölszabályok, hiszen a gyakoriság leginkább azon múlik, hogy ki milyen időközönként használja, de azért van egy ajánlott időtartam, aminél tovább nem érdemes ugyanazzal a mosogatószivaccsal sikálni az edényeket, mert lehet, hogy többet árt, mint használ.

A mosogatószivacs a baktériumok melegágya

A mosogatószivacsra került szennyeződésekben tanyázó baktériumok meleg, nyirkos környezetben jóízűen szaporodhatnak, te pedig minden mosogatással cserélgeted őket az edények és evőeszközök között – ha nem ügyelsz rá, hogy bizonyos időközönként fertőtlenítsd vagy cseréld a szivacsot. Minden használat után mosd ki rendesen és jól szellőző helyen tárold, hogy megfelelő mértékben kiszáradhasson két használat között. Ha fertőtleníteni szeretnéd, akkor tedd be egy percre a mikrohullámú sütőbe, vagy most ki a mosogatóképben, és ami a legfontosabb: ne várd meg, míg szaga lesz, cseréld le hetente!

Felmosófej

Az okosok szerint 2-3 havonta érdemes ebből is újat vennünk, persze ez leginkább azon múlik, hogy milyen gyakran és melyik helyiségben használjuk. Az előszobát és a konyhát lehetőleg ne ugyanazzal a felmosóval takarítsuk, hiszen az előszobában a cipőnk talpáról odakerült sarat és koszt mossuk fel vele, amit így egyetlen mozdulattal szétkennénk a konyhában (ugyanez igaz a fürdőszobára is). Arra is érdemes odafigyelni, hogy szintén jól szellőző helyen szárítsuk használat után.

Rongyok

A takarítás során használt rongyokkal közvetlenül a port, a piszkot szoktuk letörölni, ezért minden használat után célszerű 60 fokon kimosni. Semmiképp se tegyünk rongyokat 40 fokon a ruha mellé! Állítólag kétnaponta illik cserélni, de ez valószínűleg túlzás (kétnaponta amúgy sem használja az ember a rongyokat).

Seprű

Tekintve, hogy a seprű nem lesz nedves, nyirkos, nem kopik olyan gyorsan, mint a különféle szivacsok és textíliák, nem feltétlenül kell sietni a cseréjével. A seprűt egészen addig használhatjuk, amíg nem kezd el kopni a sörtéje, vagy nem válik hiányossá. Nyilván akkor sem a fertőzésveszély miatt kell megválnunk tőle, hanem azért, mert már nem tölti be a funkcióját.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!