Mennyi időt töltsön a gyerek a képernyő előtt?

Lehetőség szerint nyilván semennyit- hangzana a demagóg válasz azok szájából, akik büszkék rá, hogy a gyermekeik hírből sem ismerik az okoseszközöket, youtube videók helyett pedig minden este klasszikus magyar népmeséket hallanak a szüleiktől. Azonban a valóság egyre inkább megváltozik, és egyre távolabb kerül ettől az idealizált képtől. Szóval a kérdés: mennyi időt tölthet a gyermek napi szinten képernyő előtt? Mennyit, ami még nem befolyásolja károsan a személyisége fejlődését?

Kezdjünk mindjárt azzal, hogy elismerjük: az okoseszközök nem feltétlenül ördögtől való dolgok, ahogyan valószínűleg a mesterséges intelligencia sem fogja kizsákmányolni majd kiirtani az emberi fajt. Ezek mind a technológia fejlődés részei, amivel tudatosan érdemes lépést tartani, hiszen, aki kimarad, az lemarad. És ez bizony a gyermekekre is igaz. Tehát, az csak az egyik kérdés, hogy mennyit tölthet naponta a gyerek a képernyő előtt. A másik kérdés talán ennél is fontosabb: rászánja a szülő az idejét, hogy segítsen a gyermekek befogadni és feldolgozni az így szerzett információkat? Illetve: mit csinál a gyermek, amikor nem tablet van a kezében?

A WHO ajánlása

Természetesen a WHO pontos számokat adott meg a képernyőidőt illetően, melyeket korosztályokra lebontva tette közzé. Ezek a számok pedig az alábbiak:

  • 0-2 éves kor között: egyáltalán ne is lásson a gyerek képernyőt
  • 2-4 éves korban: maximum 1 óra

Nem túl szofisztikált adathalmaz, és nem is túl átfogó a kép, ebből talán szülőként annyit szűrhetünk le, hogy minél kevesebb ideig meredjen a gyermekünk a képernyőre, de a WHO itt elengedte a kezünket.

De miért ennyire káros ez a gyermekekre nézve?

Számos különböző okból, de most fókuszáljunk csak egyetlen szempontra, a valódi ingerek, élmények teljes hiányára. Az a gyerek, aki minden nap a tabletet, TV-t, okostelefont bambulja, gyakorlatilag mindenből kimarad. Egyszerűen elmegy mellette a gyerekkora anélkül, hogy vízipisztollyal lövöldözne a szomszédjára, megcsodálná a zsiráfot az állatkertben, bunkert építene a nagyinál vagy a homokot szórna a játszótéren… Nem éri napfény a bőrét, nem fújja a szél a haját, nem fárad ki, nem horzsolja le a térdét, nem lehet büszke a homokvárra a parton. Mindezek helyett gyakorlatilag a képernyő fogságában tengődik, egészen felnőtt koráig, amikor is jó eséllyel ugyanezt fogja csinálni…

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!