Te is paramami vagy?

Vannak a hipochonderek, akik bármikor képesek maguknak bármilyen nyavalyát beképzelni, és e nyavalyák tüneteit is produkálják. Aztán van, hogy ezek a hipochonderek szülővé válnak, és attól a perctől kezdve, hogy már önmaguk számára nem önmaguk a legfontosabbak, máris új fókuszt kap a betegségtől való félelem. Így készül a paramami.

A paramami folyvást retteg, hogy a gyerek beteg, nem fejlődik rendesen, valamilyen kognitív zavarral küzd. A paramami számára gyanús, ha a gyerek csendben van, gyanús, ha zajos, gyanús, ha sír és az is, ha nem. És ha a paramami nem bír magával, akkor segítségül hívja legjobb barátját, a Google-t, bepötyögi a szörnyű tüneteket, cserébe pedig a Google számos borzalmas kórképpel válaszol. Esetleg, a paramami felkeres néhány szintén paramamik alkotta Facebook csoportot, hogy tanácsot kérjen a „tapasztaltabb anyáktól”, és máris azon kapja magát, hogy hideg veríték csurog a hátán és reszket a keze a sok rémtörténettől.

Majd a paramami kézen fogja (babakocsiba helyezi) a dedet, és orvostól orvosig, kivizsgálásról kivizsgálásra hordja, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a gyermek egészséges, miközben a paramami szépen az őrületbe hajszolja magát…

Hogyan ne légy paramami?

Válassz egy orvost, akiben megbízol, hidd el neki, amit mond, kövesd a tanácsait, és hagyd magad megnyugtatni. Valójában a covid járvány óta a tízmillió orvos országa vagyunk, mindenki ismer minden betegséget, minden gyógymódot, és bárki bármit képes diagnosztizálni. Tényleg?  Ja, nem, csak hajlamosak vagyunk ezt képzelni magunkról. Pedig mennyire felszabadító, amikor egy pillanatra megállunk, és megállapítjuk, hogy nem kell mindenhez értenünk. Az orvosláshoz sem. Arra ugyanis ott vannak az orvosok, egyetemeken tanulták, bízhatunk bennük.

Az a baj a paramamisággal, hogy az ember megkeseríti vele a saját életét, a gyereke életét, a családja életét. Egy csomó felesleges idő, pénz és stressz az a rengeteg vizsgálat, ami általában teljesen felesleges. A paramamiságra egyetlen gyógymód az, ha választasz egy orvost, és eldöntöd, hogy maradéktalanul megbízol benne.  

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!