"Nemkap csokit, mert felpörög tőle"

A minap hallottam egy anyukát, ahogyan büszkén magyarázta, hogy az ő gyerekei sose kapnak csokit, mert az hizlal, rontja a fogakat és a gyerekek amúgy is csak felpörögnek tőle, szóval náluk egyáltalán nincs nassolás. Be kell valljam, hogy ezzel távolról sem értek egyet. Ha megvonjuk az édességet a gyerekünktől, az bizony később komoly problémák kialakulásához vezethet.

A tiltott gyümölcs mindig édesebb

Egy darabig felügyelhetjük a gyerek táplálkozását és megtilthatunk neki bizonyos élelmiszereket, például az édességet, azonban eljön majd a nap, amikor nem lesz már a 24 órás felügyeletünk alatt. És tekintve, hogy a gyerek egyrészt vágyakozó, másrészt kíváncsi fajta, az első dolga az lesz, hogy valahogyan beszerzi az édességet (ez mondjuk nem is nehéz, elég csak lesétálnia az iskolabüfébe egy Bounty-ért). Sőt, lehetséges, hogy a régebbi megvonások és tiltás miatt átesik a ló túloldalára és elkezdi „halmozni az élvezeteket”, aminek haramosan jelentős hízás lesz az eredménye. A súlyfelesleg káros hatásait pedig ugye nem kell részleteznünk.

Kell az édesség

A gyerekek szeretnek nassolni, kedvelik a csokoládékat, a cukorkákat és a süteményeket- miért vonnánk hát meg tőlük?! A nassolás hozzátartozik a gyerekkorhoz. Persze egyértelmű, hogy a cukor nem tesz jót a fogaknak, de egészen sokféle fogkefe kapható kereskedelmi forgalomban… Ami pedig a hízást illeti: fő a mértéktartás, az édesség pedig kiváló „eszköz” arra, hogy a gyermeket mértékletességre neveljük (ami mondjuk később az alkoholfogyasztás tekintetében is jól jöhet). És a kedvencem: felpörög tőle. Hát hadd pörögjön, az a gyerek dolga, nem?

Ahogyan sok minden mást, az édesség-fogyasztást is meg kell tanítani a gyerkőcnek, például, hogy miből, mikor, mennyit ehet. Ügyeljünk arra is, hogy jó minőségű édesség legyen otthon, persze a főétkezéseket ezekkel sem szabad helyettesíteni. Mutassunk példát! Természetesen, ha azt látja, hogy anya/ apa minden este lefekvés előtt bevág egy tábla csokit (vagy egy üveg bort), akkor nem fogja érteni, hogy neki miért nem szabad.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!