Mit tehetünk, hogy jól aludjon a gyerek?

Megdöbbentően sok kisgyerek szenved alvászavarban, ami több féle képpen is megnyilvánulhat a rossz álmoktól kezdve, az alvajáráson át egészen az éjszakai bepisilésig. A legszélsőségesebb eset talán az úgynevezett pavor nocturnus, vagyis éjszakai terror, amikor a gyermek álmában pánikromot produkál, amiből nem lehet felébreszteni. Ilyen esetekben persze a legjobb, ha szakember segítségét kérjük, de szülőként azért mi magunk is sokat tehetünk, hogy pihentetővé varázsoljuk gyermekeink számára az éjszakát és megteremtsük a jó alváshoz szükséges környezetet.

Hangolódjunk rá a pihenésre

Legyen egy esti rutin és ezt ismételjük minden este, lefekvés előtt. Kezdődhet vacsorával, amit fürdés, fogmosás követ és esti mesével zárul. De az esti mese nem egyenlő a Youtube-bal! Vekerdy Tamástól tudjuk, hogy a látott mese nem mese, csak a hallott mese igazi mese- úgyhogy ne sajnáljuk az időt esténként az olvasásra, és ezzel tényleg érjen is véget a nap (utána már ne engedjük, hogy a kicsi TV-t nézzen vagy nyomkodja a telefonját, mert a kék fény izgató hatással van az idegrendszerre, így megnehezíti az elalvást.

Legyen hűvös a szobában

Ha túl meleg van, akkor a kicsi nehezebben fogja álomra hajtani a fejét, ezért lefekvés előtt mindig alaposan szellőztessük ki a szobáját, hogy friss, oxigéndús levegő jusson be. Ugyanilyen fontos a megfelelő párna és a takaró is. A párna ne legyen se túl kemény, se túl puha, ahogyan a takaró se legyen túl vastag vagy túl vékony. Ügyelünk rá, hogy a gyermek mindig tiszta ágyba feküdjön.

Ne hagyjuk, hogy stresszesen feküdjön le

Beszélgessünk a gyerkőccel! Mesélje el, mi volt aznap a suliban, mi a helyzet a barátaival, mi vár rá a következő nap, mi jár a kis fejében. A kimondatlan gondolatok bizony éjszaka sajnos hajlamosak rémálmok képében visszaköszönni, de ezt szerencsére a megfelelő kommunikációval megakadályozhatjuk.

A gyermekeknek 10%-a küzd valamilyen típusú alvászavarral, ezen az arányon pedig sajnos a világjárvány sem javított, de szülőként igen sokat tehetünk azért, hogy tehermentesítsük a kicsit és megfelelő körülményeket teremtsünk a számára a pihentető alváshoz.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!