"Szeretlek"

Az első és legfontosabb ok, hogy a gyermek a szülői szeretetből meríti egész életére szóló magabiztosságát, és erre támaszkodva tud stabil, reális énképet kialakítani. A szülői szeretet biztonságot és stabilitást nyújt, mentsvár és hátszél egyszerre. De nem elég pusztán éreztetni a gyermekkel, fontos, hogy ezt időről időre ki is mondjuk a számára.

A szeretet kifejezése nem csak érzelmekről szól; a szavak ereje hatalmas hatással van a gyerekek önbecsülésére és énképére. Az ismételt szeretetteljes kijelentések erősítik a gyermek önértékelését, segítik azt, hogy elfogadja önmagát és tisztában legyen a saját értékeivel. Az elégszer kimondott „szeretlek” szócska tehát kulcsfontosságú a mentális egészség és a pozitív önkép kialakításában.

A szeretet gyakori kifejezése erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot. A kötelék erősítése nem csak egyirányú utca – a gyermek is hajlamosabb lesz kifejezni érzéseit, gondolatait, ha biztos abban, hogy a szülői támogatás mindig rendelkezésre áll. Ez a nyitott kommunikáció kialakításában és fenntartásában segít, ami kulcsfontosságú a problémamegoldásban és az érzelmi támogatásban.

A gyakori szeretetteljes kifejezések erősítik az érzelmi intelligenciát. A gyerek megtanulja az érzéseit azonosítani és kifejezni, valamint mások érzéseire is érzékenyebbé, nyitottabbá válik. Ez pedig elengedhetetlen a harmonikus kapcsolatok kialakításában, akár barátságokról, akár későbbi munkakapcsolatokról vagy párkapcsolatról van szó.

Végül, de nem utolsósorban, a gyakori szeretetkifejezés erősíti az önálló döntéshozatal képességét. Az az ember, aki gyermekkorában elégszer hallotta a szüleitől, hogy szeretik őt, könnyebben vállal kockázatot és szívesebben próbál ki új dolgokat, vagyis „bevállalósabb” lesz, hiszen pontosan tudja, hogy a szüleire akkor is számíthat, ha esetleg rosszul dönt vagy hibát követ el.

Ezért, bármennyire is evidensnek tűnik, fontos hangsúlyozni: minél többször mondjuk el gyerekünknek, hogy szeretjük őt. Ezek a szavak ugyanis egy életen át elkísérhetik, megerősítik a gyerek belső erőforrásait és felkészítik őt a boldog és kiegyensúlyozott életre.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a szeretetnyilvánítás sose jutalom legyen! Ne egy elvégzett feladatért, vagy egy-egy jó osztályzatért járjon, mert akkor a gyermek az elért eredményekhez kapcsolhatja, és ez könnyedén megfelelési kényszer kialakulásához vezethet.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!