Így készíts mézeskalács házat a gyerekkel
A mézeskalács-készítés az egyik legfantasztikusabb adventi program a gyerekekkel! Egyrészt nagyon jó hangulatú, kreatív elfoglaltság, másrészt a kicsik nagyon büszkék ám magukra, amikor elkészül a házikó, harmadrészt pedig a hamisítatlan mézeskalács-illat pillanatok alatt képes az egész házat is megtölteni. Azonban, mielőtt elkezdjük a mézeskalács ház sütését, érdemes megterveznünk a teljes folyamatot, és mindenképpen szánjunk rá elegendő időt is, hogy ne kelljen rohanni vele. Bátran tervezzük akár egész naposra a programot, és ha pici gyerekkel látunk hozzá, akkor a sütés és a díszítés közé ütemezzünk egy délutáni szunyókálást is!
Milyen alapanyagokra lesz szükséged a mézeskalács házhoz?
- 10 dkg margarin
- 50 dkg liszt
- 5 g kakaópor
- 5 g őrölt fahéj
- 1 kávéskanál sütőpor
- 50 dkg porcukor
- 5 g őrölt szegfűszeg
- 25 dkg méz
- 1 db tojás
- 12,5 dkg porcukor
- 5 g őrölt gyömbér
- csipet só
- kristálycukor
- 2 db tojásfehérje
Dolgozd össze alaposan a tésztához a mézet, a margarint, a gyömbért, a porcukrot, a szegfűszeget, a fahéjt, a kakaóport, a lisztet, a sütőport, és adj hozzá 1 db tojást. Az így elkészült tésztát helyezd szilikonos sütőpapírba, és tedd egy napra a hűtőszekrénybe, hogy másnap könnyebb legyen dolgozni vele (de ha egy napot szánsz rá, akkor ezt a lépést kihagyhatod).
Nyújtsd ki a tésztát egy liszttel megszórt deszkán kb fél cm vastagra, és az itt látható sablon szerint vágd ki belőle a ház elemeit. Ezeket tedd egy tepsibe, kend meg tojással, és 200 fokon süsd addig, amíg az alja elkezd barnulni. Amint elkészült, azonnal kend meg újra tojással, majd hagyd a tésztát (sík felületen) kihűlni.
Ha a tészta kihűlt, akkor ragaszd össze az elemeket olvasztott cukorral. Ha ez megvan, akkor keverd ki a tojásfehérjét porcukorral. Ezt a masszát helyezd vékony szálú nyomózsákba, és már kezdhetitek is a házikó díszítését. Végezetül illesszetek a mázba színes kis cukorkákat, drazsét, M&M’s-t.
Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!