Testvérharc – közbelépjünk?

Nem túlzás azt állítani, hogy testvérek közti nézeteltérés minden családban előfordul, azonban szülőként mégis új, eddig ismeretlen, megoldandó helyzetet teremt, új szerepet szab ránk. Közbelépjünk? Tegyünk igazságot, vagy nézzük tétlenül? Hagyjuk, hogy egymás között rendezzék a konfliktust, vagy avatkozzunk be – és ha igen, pontosan mikor?

Értékrend és nevelés

A megoldás kulcsa szülőként minden szempontból a szeretetteljes, tudatos viselkedés. Egy családon belül elsősorban a szülő felelőssége, hogy felcseperedő gyermek milyen mintát lát a feszültségek kezelésére. Észrevétlen is azt figyeli, hogy Anya és Apa miként oldják meg a problémákat; partnerek-e a megoldáskeresésben? Ha gond van, esetleg nem állnak szóba egymással? Talán kiabálnak? Az így szerzett sablonok a gyerkőc elsődleges saját eszközeivé válnak, és minden bizonnyal ezeket fogja adaptálni egy-egy feszült helyzetben.

Fontos továbbá, hogy szülőként tudatosan alakítsunk ki a tesók között kölcsönös tiszteletet, bizalmat és megbecsülést. A kisebb testvér fogadjon szót a nagyobbnak, a nagyobb pedig óvja, védelmezze húgát, vagy öccsét; gondoskodjon róla.

És ha mégis egymásnak mennek?

Nos, mint mondtuk, ez a legjobb testvérek közt is előfordul. Testvérharc esetén az alábbiakat tudjuk tanácsolni a felelős szülőknek:

  • Maradjunk pártatlanok, ne foglaljunk állást, mert akkor az egyik gyermek a családi szövetségből kirekesztve érezheti magát, és ettől bizonytalanná válhat.
  • Ne mérjük egymáshoz a testvérek eredményeit, képességeit; ne hasonlítsuk őket egymáshoz, sose alkalmazzuk a „bezzeg a bátyád…”, vagy a „látod, a nővéred milyen szépen eszik, te pedig…” frázisokat.
  • Sose kicsinyeljük le a problémáikat. Lehet, hogy felnőttként nem tűnik tragédiának, hogy elszakadt egy babaruha, vagy letört a kisautó kormánya, de a kisgyermek szemében ez igen is nagy probléma. Legyünk empatikusak, érezzük át a gondjaikat, és próbáljuk megnyugtatni ahelyett, hogy semmibe vennénk a fájdalmát.

Maradjunk távol a testvérek közti konfliktustól, ameddig csak lehet. Bízzunk a gyermekeinkben, hagyjuk, hogy megvívják a csatájukat, és utána jó testvérhez méltóan kibéküljenek. Az egészséges, mindennapi konfliktusok akár a kapcsolatukat is megerősíthetik!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!