Vigyázz a Facebookkal!

Büszke anyaként és apaként legtöbben őrült késztetést érzünk, hogy feltöltsük gyermekünk fotóját a Facebookra és egyéb közösségi oldalakra, hiszen olyan cukik, helyesek, édesek, szépek, okosak -ezt pedig jó érzés megosztani a családtagjainkkal, barátainkkal, és ismerőseinkkel. Na, meg sajnos esetenként több száz, vagy ezek illetéktelen személlyel…

A biztonság kérdése

A gyermekekről posztolt képek és akár a legminimálisabb információ is komoly veszélyt jelenthet. Ha akár csak azt írjuk is ki, hogy melyik a kedvenc fagylaltja, vagy csokoládéja, már azzal is értékes adatokat tettünk nyilvánossá róla a világhálón. Nem is beszélve arról, ha például bejelentkezünk a szállodából, ahol a vakációnkat töltjük. Az ilyen adatok illetéktelen kezekbe kerülve jelentősen megkönnyíthetik a rossz szándékú emberek dolgát, ha a gyermek bizalmába akarnának férkőzni. Ha ugyanis az „idegen” tudja a gyermek háziállatának, vagy kedvenc mesehősének a nevét, esetleg azzal is képben van, hogy a kicsi merre nyaralt a szüleivel- akkor sokkal magabiztosabban kezdeményezhet beszélgetést vele; a gyermek pedig óhatatlanul is hinni fog neki.

Tippek szülőknek

Napjainkban egyre több bejegyzés lát napvilágot, amelyek olyan praktikus tanácsokkal látják el a szülőt a közösségi médiahasználatot illetően, mint:

  • A képeken ne legyen felismerhető a gyermek arca.
  • Minden esetben kérjük a gyermek jóváhagyását a képhez és a szöveghez is.
  • Ügyeljünk a biztonsági beállításokra, a gyermekekről készült képeket csak az ismerősök, vagy csak bizonyos csoport tagjai (például a család) láthassa.

Azonban ezek egyike sem jelent teljes biztonságot. Lássuk a fenti tanácsokra vonatkozó ellenérveket:

  • Az a kép, amin a gyermek arca nem látszik, marketing-szempontból értéktelen, hiszen pont a lényeg marad le, és így csak tizedannyi lájkot, kommentet fog generálni. Pedig sajnos ezeknek a képeknek általában egyetlen célja, hogy a szülő visszajelzést kapjon saját népszerűségéről.
  • Egy gyermek még nem tudja felelőssége teljes tudatában, minden szempontot mérlegelve meghozni azt a döntést, hogy szeretne-e megjelenni anya, vagy apa Facebook oldalán. Az erre a kérdésre adott válasz így pusztán annak a függvénye, hogy a szülő hogyan teszi fel a gyereknek a kérdést.
  • Ami pedig a beállításokat illeti; láttunk már falon pókot… Sajnos egyetlen biztonsági beállítás sem jelent garanciát rá, hogy egy-egy fotó valóban egy szűk körön belül marad. Szokták is mondani, hogy ami egyszer felkerül az internetre, az onnan nyomtalanul sosem tüntethető el, arról nem is beszélve, hogy a Facebook rendszerét is hackelték már meg…

Mindent egybevetve tehát azt tanácsolnánk, hogy aki szeretné a közösségi média veszélyeitől teljes biztonságban tudni a gyermekét, az áldozzon fel pár lájkot, illetve „de szépek vagytok” típusú kommentet, és inkább tartózkodjon a gyerekfotók publikálásától.

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!