Ilyen károkat okoz a gyerek fejlődésében az okostelefon

Tudtad, hogy a Szilícium-völgyben dolgozó szülők gyermekei nem kapnak okostelefont 14 éves koruk alatt? Ennek pedig elég komoly okai vannak. Ha valakinek, akkor nekik tényleg elhihetjük, hogy a gyermek mentális- és közvetve fizikai fejlődésében is elég nagy károkat képes okozni a túl korai telefon- és tablethasználat.

Számos kutatás olvasható a témában, és meglehetősen ijesztő eredmények látnak napvilágot, mégsem tudunk úgy végigmenni az utcán, hogy ne lássunk olyan szülőket, akik okostelefonnal hallgattatják el/ foglalják le a gyermeküket. A minap egy étteremben ebédeltem, ahova betért egy fiatal pár karon ülő gyerkőccel, és mihelyst leültek, máris letettek a gyerek elé az asztalra egy telefont (gyakorlott mozdulattal a vizes pohárnak támasztva), hogy amíg ők esznek és egymással csevegnek, a gyerek hadd nézzen rajzfilmet (klipet, reklámokat) a Youtube-on.

Milyen problémákat okoz a gyermekkori okostelefon-használat?

A különböző elektronikus eszközök (telefon, tablet, laptop, videojáték, stb.) egyfajta függőséget alakítanak ki a gyerekekben, ami a tüneteket tekintve a drog- és az alkoholfüggőséghez hasonlatos.

Negatívan befolyásolják az érzelmi és társas fejlődést.

Azonnali érzelmi kielégülést nyújtanak, így a kicsik nem tanulják meg, hogy van amire várniuk-, és van, amiért pedig tenniük kell. Egyetlen gombnyomásra instant szórakozást nyújtanak, ha pedig valami unalmassá válik, vagy elromlik, elegendő kilépnünk, vagy újraindítanunk az adott programot.

  • A virtuális világ és a digitális élmény nem valóságos; az okostelefon- használat valójában egyszemélyes, magányos tevékenység, a gyermek nincs igazi közösségben.
  • A gyerekkori mobilozás összefüggésbe hozható a későbbi figyelemhiánnyal, vagy a tanulási nehézségekkel.
  • A gyerekek mozgásigénye csökken, így nő az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának esélye.
  • Az agresszív tartalmak fokozott agressziót váltanak ki a gyerekekben.
  • Az éjszakába nyúló eszközhasználat gyakran kialvatlanságot okoz, így a gyermek napközben fáradt, nyűgös, kedvetlen, hisztis.

Mit tehetünk?

A válasz egyszerű: szülőként ne bízzuk gyermekünk nevelését elektronikus eszközökre. A gyermek személyiségének fejlődéséhez és az egészséges felnőtté váláshoz nincs szükség kütyükre. Semmi baj nem lesz, ha egyáltalán nem adunk a gyerek kezébe sem telefont, sem tabletet. Ezek helyett inkább menjünk kirándulni, sétálni, játszóterezni, társasozzunk, vagy szervezzünk közös programot a kicsi barátaival!

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!