4 féle fűszer 8 hónapos kortól

Ahhoz, hogy a gyermek később nyitott legyen az új ízek megismerésére, már érdemes egészen kicsi korban megismertetni vele a fűszereket. Ráadásul, a friss fűszernövények nagyon sok értékes vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaznak. Ebben a bejegyzésünkben 4 olyan fűszernövényt gyűjtöttünk össze, amelyet akár már 8 hónapos kortól adhatsz a gyermekednek. Lássuk, melyek ezek!

Bazsalikom

 

  • Milyen vitaminokat tartalmaz?

A bazsalikom remek A-, C- és E-vitamin forrás, emellett pedig nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, illetve réz és mangán is van benne.

  • Milyen jellegű ételekhez ajánljuk?

A bazsalikom kiválóan passzol szinte bármilyen paradicsomos ételhez, például a tésztaszószokhoz.

Kapor

 

  • Milyen vitaminokat tartalmaz?

A kaporban a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok vannak, illetve kalcium, vas, réz, cink, valamint folsav és magnézium. Ezek mellett igen magas az A-, B- és E-vitamin tartalma.

  • Milyen jellegű ételekhez ajánljuk?

Kaporral feldobhatjuk a burgonyából készült ételek mellett például a tökfőzeléket, de nagyon jól illik a túróhoz is.

Zellerlevél

 

  • Milyen vitaminokat tartalmaz?

A zellernek magas a nátrium-, a kalcium-, a foszfor-, illetve a vas-, magnézium és káliumtartalma.

  • Milyen jellegű ételekhez ajánljuk?

A zeller jó választás különféle főzelékek ízesítéséhez, levesekhez, vagy akár húsételekhez is.

Petrezselyem

 

  • Milyen vitaminokat tartalmaz?

A-, C- és E-vitamin tartalma magas, illetve karotint tartalmaz, amivel jelentősen hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.

  • Milyen jellegű ételekhez ajánljuk?

A borsófőzelék vagy a borsópüré remek kiegészítője a petrezselyem, de bátran használhatjuk krumplifőzelék ízesítéséhez is.

Hogyan használjuk a fenti fűszernövényeket?

 

Ne feledjük, hogy a kicsi még csak most ismerkedik ezekkel az ízekkel, így semmiképp se vigyük túlzásba! Mielőtt beletesszük az ételbe, adjuk a kicsi kezébe, hogy meg tudja fogni, hagyjuk, hogy megszagolja, megismerje. Ne keverjük egymással a fűszereket, csak keveset használjunk belőlük, és figyeljük a gyermek reakcióját. Ha valami nem ízlik, akkor nem kell erőltetni; az is lehet, hogy később majd megkedveli (de ha nem, az sem katasztrófa. Mi, felnőttek sem szeretünk egytől egyig minden fűszert).

Ismerd meg a Gourmand Gyermekprogramokat!